ЕК отпуши финансирането по две оперативни програми

ЕК отпуши финансирането по две оперативни програми

Оперативните програми "Техническа помощ" и "Регионално развитие" получиха във вторник положителна оценка за съответствие от ЕК, което означава отблокиране на 80% от европейските пари, предвидени за изпълнението им. Досега страната ни имаше право да ползва само 20% от финансовия ресурс от еврофондовете под формата на авансови плащания.

Финансовият министър Симеон Дянков каза, че след четири месеца усилена работа е наваксано забавяне от 2 и половина години. Брюксел два пъти връща оценките за съответствие на българските програми с европейските правила, което е безпрецедентно за страна член на ЕС.

Европейската комисия оцени, че имаме адекватна система за контрол и управление в съответствие с европейските изисквания, добави той. В страната ще влезе нов финансов ресурс, каза Дянков.

Най-големият успех е създаването на информационната система за еврофондовете, която беше направена за два месеца. Сега като можем да използваме междинни плащания, ще съсредоточим усилията за правене на проекти, ще бъдат и опростени процедурите, за да стигат по-лесно парите до бенефициентите, каза Дянков.

Според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев ОП "Регионално развитие" е единствената, която стига директно до хората, защото по нея се одобряват проекти за благоустройството, училищата, здравните заведения, инфраструктурата. Той даде пример как са пропилени две и половина години от усвояването на средствата по тази програма. За това време разплатените пари по проекти са едва 20.9 млн. лв. от договорени 570 млн. лв.

За шест месеца, откакто нашето правителството заработи, разплатените средства по програмата са 70 млн. лв., като се очаква до края на годината те да стигнат 400 млн. лв., а договорените - 1.5 млрд. лв. по още 13 нови отворени схеми.   

Министър-председателят Бойко Борисов призова местните власти да започнат активно работа по оперативните програми, получили положителна оценка от Европейската комисия. На пресконференция в Министерския съвет премиерът отбеляза, че тази година можем да договорим близо 3.4 млрд. лв.

Оттук насетне ще си проличи кои кметове са добри и кои ще си подготвят проектите, заяви Борисов. Той добави, че и по седемте оперативни програми сме имали неприемливи оценки, но очакванията му са и по другите програми да започнат да се получават положителни писма от Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?