ЕК отпуска още 305 милиона евро за охрана на външните граници на ЕС

ЕК отпуска още 305 милиона евро за охрана на външните граници на ЕС

Европейската комисия съобщи, че отпуска допълнителни 305 милиона евро за охраната на външните граници на ЕС. Средствата ще бъдат насочени към Гърция, Италия, Кипър и Хърватия, предаде БТА от Брюксел.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че от 2014 г. насам по това перо са били осигурени 10,8 милиарда евро. С днешното решение Гърция получава най-големия дял от отпуснатата помощ - 289 милиона евро. От тази сума 190 милиона евро ще послужат за осигуряването на подслон за 25 000 мигранти, подали молби за закрила, както и за месечни парични преводи към 70 000 хора в същото положение.

Общо 61 милиона евро ще бъдат предназначени за плащането на наеми от мигрантите в Гърция. С 33 милиона евро ще бъде подпомогната дейността на операциите в Егейско море. ЕК е заделила за Гърция над два милиарда евро за управление на миграцията.

Италия получава 5,3 милиона евро за защита на жертвите на каналджиите. Досега на страната са били осигурени 950 милиона евро за справяне с мигрантите.

Кипър получава 3,1 милиона евро, за да подобри условията в лагерите за мигранти. Досега страната е получила за работа с мигрантите 40 милиона евро.

За Хърватия са предвидени 6,8 милиона евро за подобряване на граничната охрана. До днес ЕК е предоставила на хърватските власти със същата цел над 120 милиона евро, се уточнява в съобщението.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?