ЕК отпусна 100 млн. евро за възстановяването на Хаити

Европейската комисия отпуска във вторник 100 млн. евро за възстановяването на Хаити, съобщи комисарят по развитието Андрис Пиебалгс. Сумата е първият транш от над 300 милиона, заделени от Брюксел за опустошената от мощно земетресение през януари карибска държава.

Стоте милиона евро ще бъдат използвани за възстановяване на правителствени сгради и основна инфраструктура, както и за подпомагане на основните разходи на правителството, например изплащане на заплати, възстановяване на училища и засилване на образователната система, укрепване на основни пътища около столицата Порт-о-Пренс, увеличаване на възможностите за гражданска защита и за техническа помощ. За тези приоритетни нужди беше постигнато споразумение заедно с правителството в Хаити.

Това е първата фаза от възстановяването на Хаити. Като най-голям дарител в света при хуманитарни катастрофи, Европейският съюз носи специална отговорност да предприеме необходимите действия, като разпределя ролите между държавите членки на съюза и Европейската комисия. Изпълнението на тази фаза бе уговорено с правителството на Хаити, което трябва да ръководи процеса на възстановяването, заяви Андрис Пиебалгс.

Предстои да бъде направена нова оценка на нанесените от земетресението щети и на дългосрочните нужди на Хаити. В изготвянето ѝ участват експерти от Европейската комисия и Европейския съюз, от ООН, Световната банка и правителството на Хаити.

Докладът им се очаква на 12 март. Той ще бъде в основата на обсъжданията за необходимата помощ за Хаити на международната конференция, насрочена за 31 март в Ню Йорк, ще даде също насоките за изразходване на още 200 милиона евро европейски помощи за дългосрочно възстановяване на Хаити.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?