mediapool.bg Ти си това, което четеш

ЕК отпусна 628 млн. лв. за част от магистрала "Струма"

Ремонтът на жп гарата в Чирпан отпадна за сметка на тази в Карнобат
15:30 | 09 ноември 2017 | 0 коментара

Европейската комисия е одобрила проекта за изграждане на 40 км от магистрала "Струма", без този за Кресненското дефиле.

Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд е 628 млн. лева, а националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева, се казва в съобщение на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Средствата ще бъдат използвани за строителството на участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел "Железница". До момента те се изграждаха със средства от държавния бюджет.

Строителството на близо 13-километровата отсечка между Благоевград и Крупник започна на 31 август 2017 г. и в момента е в начален етап на изпълнение. Обектът се изгражда от ДЗЗД "АМ Струма 3.1" с водещ партньор "Агромах" и участници "АБ" АД, "Хидрострой" АД, "Пътища Пловдив Груп" ЕООД, "Пътища Пловдив" АД и "Алве Консулт" ЕООД. Договорът с тях е за близо 155 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 1280 дни.

Строителните дейности на близо 24-километровата отсечка между Кресна и Сандански започнаха на 30 август 2016 г. и физическият напредък на обекта скоро ще достигне 50%. Обектът се изпълнява от консорциум "Струма Лот 3.3" с водещ партньор "ГБС инфраструктурно строителство" и участници "Пътстрой 92", "Главболгарстрой" и "Геострой". Договорът с тях е за над 234 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на обекта е 1280 дни, но неотдавна регионалният министър Николай Нанков съобщи, че се надява обектът да е готов още до края на следващата година.

След два неуспешни опита в момента тече трети за избор на изпълнител на тунел "Железница", чиято прогнозна стойност е 250 млн. лева. Участъкът е разделен на три обособени позиции, а срокът за изпълнението им беше намален на 3 години.

Така сега остава единствено ЕК да одобри проекта за трасето през Креснеското дефиле. Няма официална информация от българското правителство дали апликационната форма е изпратена в Брюксел. Плановете бяха това да стане до края на годината.

С друго решение Европейската комисия е одобрила предложеното от българска страна изменение на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020, се казва в съобщението на транспортното министерство.

С промените се прецизира обхвата на жп проектите, заложени за финансиране по програмата. От нея отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма "Свързана Европа". Това са жп отсечките Волуяк – София – Елин Пелин, Костенец – Септември и жп възел Пловдив, които ще се изграждат със средства от новия механизъм.

Предвижда се разширение на обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир – Гюешево, с цел окрупняване на проекта по цялото направление от София до границата с Македония.

Изменен е и проектът за реконструкция на гарови комплекси по основната трансевропейска мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Още по темата
Още от Бизнес

Вашата прогноза? Кой ще е новият световен шампион по футбол?