ЕК отпусна на България 6.3 млн. евро за възстановяване след бедствията през зимата

ЕК отпусна на България 6.3 млн. евро за възстановяване след бедствията през зимата

Европейската комисия отпусна на България 6.3 милиона евро за справяне с последиците от щетите от зимните природни бедствия по-рано тази година.

Със същото решение Гърция получава 9.9 милиона евро. Пет региона в Гърция пострадаха от обилни наводнения, а България претърпя значителни щети заради тежките зимни условия, отбелязва ЕК.

Помощта ще покрие отчасти разходите за възстановителни дейности след бедствията в двете страни. Средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции, и за почистване в засегнатите региони.

В края на януари 2015 г. региони в България пострадаха от силни валежи от дъжд и сняг, наводнения и свлачища. В резултат бяха нанесени значителни щети на обществена инфраструктура, предприятия, частни домове и собственост, и на селскостопанския сектор.

Югоизточният регион на България беше най-силно засегнат от бедствията. Само в Бургас бяха наводнени повече от 300 сгради. Важни инфраструктурни обекти бяха унищожени от свлачища.

Скъсаха се диги, а много реки преляха и наводниха земеделска земя и гори. Бурни ветрове унищожиха борови гори, прекъснаха електрозахранването, което доведе до нарушения в комуникационните мрежи, а паднали дървета блокираха множество пътища, пояснява комисията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?