ЕК пак напомни, че очаква прозрачни назначения в съдебната реформа

България трябва да докаже необратимостта на извършените до момента реформи и да постигне прозрачност при предстоящите назначения в съдебната система. Това каза генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей по време на срещата си с президента Росен Плевнелиев в петък.

"Съдържанието на юлския доклад за постигнатия напредък в съдебната реформа не е предрешено и само от България зависи какво ще бъде то", заяви Дей, цитирана от пресслужбата на държавния глава.

Росен Плевнелиев посочи, че "осъществяването на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията не са просто европейски ангажимент на българските институции, а отразяват очакването на българските граждани за справедливост".

По-рано в петък Катрин Дей се срещна и с министрите на вътрешните работи и правосъдието Цветан Цветанов и Диана Ковачева. По време на срещата е станало ясно, че сред основните мерки, които ще предприеме България до юлския доклад, са закона за отнемане на незаконно придобито имущество, измененията в Закона за съдебната власт, както и анализ на практиките по разследване и правораздаване на знакови дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България