ЕК пак размаха заплахата за предпазна клауза

ЕК пак размаха заплахата за предпазна клауза

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешните работи заплаши България и Румъния с предпазна клауза, ако те не се справят с престъпността и корупцията в страната, предаде Kafene.net.

Франко Фратини предупреди двете страни, че ще понесат последиците от своето бездействие, ако реформите не бъдат ускорени. В интервю за електронното издание European Voice Фратини заявява, че е готов да активира предпазна клауза по глава “Правосъдие и вътрешен ред”,  ако не установи напредък в реформите в двете страни. Клаузата ще бъде задействана, ако София и Букурещ не отбележат напредък в борбата с корупцията и не успеят да укрепят съдебните си системи, добавя Фратини.

В същото време европейският комисар отхвърля критиките на държави като Франция, Великобритания, Швеция и Холандия, че третира България и Румъния по твърде “приятелски” начин. Твърденията бяха отхвърлени категорично, както от властите в София, така и от говорител на Фратини. Българският вътрешен министър Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев разговаряха неотдавна с Фратини по повод избухналия в страната корупционен скандал, след като неочаквано и изненадващо поискаха от Брюксел да изпрати свой експерт, който да наблюдава разследването.

Докладът на ЕК за напредъка на България и Румъния се очаква в края на юни.

По повод обявената в сряда оставката на правосъдния министър Георги Петканов говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей коментира пред БНТ, че правосъдието остава проблемна за България област и правителството знае какво трябва да направи. “Личностите идват и си отиват. Това, което за нас е важно обаче е реформа на системата. Не бихме искали да коментираме назначения или оставки. България знае какво трябва да прави и ние очакваме да видим резултата”, каза Марк Грей.

Във връзка с готовността на Фратини да поиска задействане на предпазна клауза, високопоставен служител на ЕК е заявил пред БНР, че тази вероятност е “нищожно малка”, но може да настъпи “обрат”.  

Към момента и България, и Румъния не са изпълнили показателите от мониторинговия механизъм, но никой не е очаквал 100% изпълнение в толкова кратък срок, казва източникът.

Според представителя на Комисията експертите, които бяха на проверка в България през май, са констатирали слабости. Заради все още неприети ключови закони за съдебната реформа и продължаващи корупционни проблеми има мнения и за по-строг подход, посочва той.

Източникът, пожелал анонимност, добавя, че решението все още не е взето и ако управляващите в България допуснат стратегически грешки, може да настъпи обрат.

 

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?