ЕК планира глоба по 250 хил. евро за отхвърлен бежанец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще налага глоби от стотици милиони на страни членки, които не взимат бежанци. Целта е да се спаси силно оспорваната система на бежански квоти, чрез която страните в ЕС да се разпределят мигрантите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се очаква обяви в сряда, че ЕК планира да въведе глоба от около 250 000 за отхвърлен бежанец. Това е заложено в планове на Европейската комисия за ревизиране на правилата за бежанците в Общността, пише „Файненшъл таймс”.

Наказателната мярка е една от най-спорните части в предложението на Европейската комисия, което ревизира така наречената Дъблинска регулация.

Реформите на Комисията целят постепенно пренасочване на повече отговорности от държави като Гърция и Италия към други страни членки чрез автоматична система за споделяне на бежанци в Европа, ако някоя страна бъде внезапно залята от мигранти.

В предложението има клауза, която позволява налагане на глоба на държави, които се опитват да избегнат участие в разселването на мигранти.

В сряда ЕК се очаква да предложи извънредна схема за разпределяне на 160 000 души. Предишната временна схема, приета пред септември въпреки съпротивата на Полша, Словакия, Румъния и Унгария, за разпределение на бежанци не сработи ефективно. Досега са разселени едва 1 441 човека или едва 1% от общо 160 хиляди бежанци.

Тези държави се противопоставиха с два аргумента. Първият е, че приемането на бежанци според тях трябва да е суверенно национално решение, а вторият е, че повечето от гражданите са против мюсюлманските имигранти.

В същото време пристигащите в Европа мигранти нямат желание да бъдат преразпределяне в по-бедните източноевропейски страни и предпочитат Германия или Швеция, които до момента са поели основния бежански поток, залял континента миналото лято.

В момента на територията на ЕС има 5 989 неизползвани места за настаняване на бежанци, сред които 40 в Словения, 480 в Румъния, 1 298 в България и 100 в Полша.

Предстои да се види как Юнкер ще съумее да прокара новите мерки през Европейския съвет, като се има предвид, че предлаганата глоба от 250 000 емро за отказан бежанец е твърде висока.

Размерът на сумата може да се промени, но идеята е да изглежда като санкция, коментира един от източниците на "Файненшъл таймс". Друг дипломат допълва, че при всички случаи сумата при отказ да се приеме бежанец ще бъде "стотици хиляди евро”.

Унгария например е с квота от 1 294 бежанци, което означава, че е заплашена от потенциална глоба от 323 млн. евро. Полша ще трябва да плати повече от 1 милиард евро, ако иска да избегне приемането на 4 500 бежанци от Италия и Гърция.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че в България са пристигнали едва двама бежанци по европейските споразумения, като един от тях вече е избягал.

"Ние приехме да вземем 1200 души по релокация, но те като не искат да стоят в България, трябва насила да ги затворим. Неслучайно към момента ние имаме двама, които са дошли в България по релокацията, и единият избяга. Той иска в Австрия, Швеция, Германия, не в България", поясни Борисов пред представители на ЕНП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа