ЕК подготвя мерки за свободата и независимостта на медиите

Нели Крус притеснена от концентрацията на собственост в България

Нели Крус, сн. БГНЕС

Европейската комисия започва проучване за набелязване на мерки за повече свобода и независимост на медиите в Европейския съюз. Зам.- председателят на комисията Нели Крус обяви за пореден път европейските притеснения за прекалената концентрация на медийна собственост и липсата на прозрачност в България, като сред проблемните страни посочи още Унгария и Великобритания. 

 

Проучването ще продължи до 7 юни и от основните му цели е да установи как да се осигури независимостта на журналистите от правителствата. 

 

Комисията ще потърси отговори за ролята и независимостта на обществените медийни регулатори, както и за осигуряването на защита на източниците на информация на европейските журналисти.

 

Очаква се проучването да засегне и правната уредба относно работата на печатните медии, след като дейността на електронните средства за масова информация в ЕС вече бе обхваната от общото законодателство.

 

Унгария, България и Великобритания

 

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на цифровите технологии Нели Крус по време на семинар в Дъблин за медийния плурализъм и свобода заяви, че Европа е дом на демокрацията, прозрачността и основните права.

 

"Свободните и плуралистични медии са важна част от това. Но не толкова очевидно е как на практика тези ценности да бъдат спазвани”, каза комисар Нели Крус.

 

Тя посочи, че в някои страни от ЕС има проблеми като концентрацията на медии и липсата на разнообразие, наложени ограничения на медиите или държавен контрол, натиск и намеса.

 

Като примери за това еврокомисарят посочи три страни – Унгария, България и Великобритания.

 

В Унгария правителството предприе мерки срещу неудобни медии, а във Великобритания избухна скандал с незаконно подслушване на телефонни разговори от страна на жълти медии.

 

Общ европейски мониторинг

 

Евродепутатът от АЛДЕ Ренате Вебер, докладчик на Европейския парламент за медиите, призова от своя страна ЕС да бъде въведена обща система за наблюдение на свободата в медиите.

 

Вебер коментира, че е необходимо в ЕС да бъде утвърдено законодателство, свързано с критериите за назначаването на ръководителите на обществените средства за масово осведомяване.

 

Според нея трябва да бъдат уеднаквени принципите за осигуряването на прозрачност в това отношение, както и по въпроса за качествата, почтеността, професионализма и независимостта на ръководните органи на обществените медии.

 

Вебер, цитиран от БТА, призовава ЕК да допълни директивата си за електронните медии, така че да я разшири към осигуряването на пълното приложение на Хартата за основните права.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?