ЕК подготвя тест за независимо правосъдие като условие за еврофондовете

Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предлага страните от ЕС да преминават тест за независимостта на правосъдието си като условие за достъп от еврофондовете, съобщи "Ройтерс" във вторник.

Европейските институции са в началото на преговорите за новия бюджет на ЕС, който възлиза на близо 1 трилион евро годишно. Проектът трябва да бъде публикуван през май.

Според "Ройтерс" идеята на Йоурова адресира основно проблемите с Полша, където правителството прави сериозни опити да придобие контрол над съдебната система. Този процес доведе до конфликт с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което може да доведе до лишаване от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции.

Комисар Вера Йоурова казва, че в Европейската комисия има консенсус за това, че трябва да се работи по идеи за подсилване на правораздавателните системи, докато се планира новият бюджет на ЕС.

"Един от начините да се случи това е като се настоява, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете", коментира Йоурова.

Преди ден Европейската комисия потвърди, че еврокомисарят по правосъдието участва в подготовката на новия бюджет.

Йоурова коментира, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен и прегледът на политиката на ЕС за налагане на общи стандарти в правосъдието. Една от възможностите е всяка година да се прави ревизия на представянето на националните правораздавателни системи. Този процес вероятно ще се обвърже със задължителния анализ на националните икономически политики по сближаването и общите цели, за които са се договорили държавите от ЕС.

Йоурова смята, че ако новите правила бъдат одобрени, те ще са в сила за всички страни членки и за всички еврофондове.

"Това не бива да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за подкрепа на добри практики. Дискусията по предложенията може да помогне за преодоляване на някои от пречките за достъп до еврофондовете", смята еврокомисарят.

Вера Йоурова е работила по управлението на фондовете за регионално развитие в Чехия.

"Ройтерс" коментира, че някои от правителствата на богатите западноевропейски държави, които са основни донори в ЕС, са раздразнени от проблемите в част от източноевропейските членове на съюза.

Западноевропейските държави трябва да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Великобритания, а техните партньори в Източна Европа създават постоянно нови проблеми. Затова се засилва и натискът да има ясна връзка между получаването на субсидии и спазването на стандартите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?