ЕК подкрепи Латинска Америка и Карибския басейн с около 230 млн. евро

ЕК подкрепи Латинска Америка и Карибския басейн с около 230 млн. евро

Европейската комисия съобщи днес, че ще подкрепи усилията за устойчиво развитие на Латинска Америка и Карибския басейн с около 230 млн. евро.

С европейските средства ще бъдат подпомогнати обучението и сътрудничеството между ЕС и държавите от Южна Америка и Карибите. Една от целите е намаляване на бедността.

Боливия ще получи 60 милиона евро за борба с наркотиците, включително за намаляване на производството на кокаин "при зачитане на правата на човека и социалния диалог". За
повишаването на достъпа до питейна вода ще бъдат осигурени 12 милиона евро, а в предотвратяването на наводнения ще бъдат вложени 17 милиона евро. През последните 20 години страната е получила от ЕС над половин милиард евро.

Колумбия получава 21 милиона евро в помощ на бедните, особено на хора от африкански произход. Комисията отбелязва, че тези мерки ще бъдат "първият градивен елемент от подкрепата на ЕС за мирния процес в Колумбия". През последното десетилетие ЕС е вложил в държавата над 150 милиона евро.

Хондурас получава 30 милиона евро за подобряването на живота на 15 хиляди селяни. За местните младежи и тяхното образование са предвидени още над 11 милиона евро. Десет милиона евро ще бъдат насочени към повишаването на безопасността по местните пътища.

За "предотвратяване на ръждата по кафето за Централна Америка" ЕС отделя 15 милиона евро. Очаква се, че това ще допринесе за подобряването на живота на 330 000 семейства,
производители на кафе, както и на 6000 семейни стопанства.

За борбата с наркотиците в целия регион ЕС предоставя 10 милиона евро. Общо с обявените вчера програми в подкрепа на Латинска Америка и Карибите ЕС осигурява за региона близо 700 милиона евро.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?