ЕК: Поголовните проверки по границите могат да бъдат заменени с избирателни

ЕК: Поголовните проверки по границите могат да бъдат заменени с избирателни

Поголовните проверки по границите, въведени в ЕС от 7 април, могат да бъдат заменени с избирателни и целенасочени, припомни Европейската комисия в понеделник.

Според решението на Съвета на ЕС, държавите от Общността могат да прекратят проверката на всеки пътуващ в базите данни за издирвани престъпници и изчезнали документи, когато на граничните пунктове се образуват опашки и движението бъде затруднено. В такива случаи, по своя преценка, граничните служби могат да прибегнат до целенасочени проверки на принципа на "оценка на заплахата".

Комисията отбеляза, че когато се прибегне до целенасочени проверки, това не трябва да застрашава сигурността. За летищата е предвиден шестмесечен преходен период от 7 април нататък, в който могат да се прилагат единствено избирателни проверки на пътниците.

ЕК съобщи, че тази седмица свиква среща с национални експерти, за да оцени първите резултати от въвеждането на масовите гранични проверки.

Одобреният от Съвета на ЕС в началото на март регламент, който промени Шенгенския граничен кодекс, предвижда всички влизащи или излизащи през външните граници на Европейския съюз, включително и европейските граждани, в бъдеще да могат да бъдат подлагани на систематични проверки, при които ще бъдат извършвани и съпоставки с различни бази данни.

Целта е да се засили борбата с тероризма, в частност борбата срещу феномена на завръщащи се от Ирак и Сирия бойци.

Базите данни, спрямо които се извършват проверките, включват Шенгенската информационна система и базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за самоличност.

Споделяне

Още от Европа