ЕК посъветва България да забрави за ІІІ и ІV блок на "Козлодуй"

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс препоръча да не се отваря отново случая със затворените ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". В четвъртък комисарят заяви на пресконференция в Брюксел, че това ще бъде лош сигнал за инвеститорите и гражданите на ЕС, защото една страна, в случая България, влиза в съюза при едни условия, а после същите тези условия биват променени. Той призова българите: "Не гледайте назад в миналото, а вижте бъдещето".

Андрис Пиебалгс припомни, че двата реактора са били затворени поради опасения за тяхната сигурност. Той добави, че затварянето им е било договорено от страните от ЕС и България и че за да се преразгледа въпросът, е необходимо съгласието на всичките други 26 правителства от ЕС. Необходима е и нова ратификация на променения договор, посочи Пиебалгс.

"Личното ми мнение е против съживяването на двата реактора. Не искам да виждам случая "Козлодуй" отново на дневен ред", каза още еврокомисарят.

Поне едно значимо мероприятие месечно

Същия ден българското правителство одобри т.нар. екшън план за повторно пускане на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”, който предвижда поне един път месечно да има по едно значимо мероприятие в София или в Брюксел с участие на държавните институции, на представители на страните от региона и с европейските институции. Така, според министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), ще се покаже значимостта на проблема и възможностите за неговото решаване.

“Планът за действие сам по себе си не значи въвеждането отново в действие на III и IV блок, а само последователни действия, които могат да доведат до успех. Така че не искам да създавам излишни илюзии,” подчерта Овчаров в четвъртък след заседанието на МС, който обсъди внесените мерки.

Ако планът не проработи, което изглежда твърде вероятно като се има предвид позицията на Еврокомисията, България ще предприеме план Б – настояване за по-високи компенсации за двата затворени реактора.

Според анализатори, обаче, истинската цел на правителството не е удължаване живота на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”, а съгласие от ЕС за изграждане на втора атомна централа край Белене, за която бе одобрена фирма, контролирана от “Газпром”.

Нямало одобрен консултант

Министър Овчаров каза в четвъртък, че все още не е избран консултант, който да лобира в Брюксел за спасяването на III и IV блок. Той не уточни и кога точно ще стане това.

Миналия петък Овчаров съобщи пред журналисти в парламента, че през тази седмица договорът с консултанта ще бъде сключен. Тогава от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) обясниха пред Mediapool, че не е обявявана обществена поръчка за избора на консултант, защото сумата, която ще се изхарчи за неговите услуги, е под 10 хил. лв. Това освобождавало ведомството от задължението да проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Идната седмица ще бъде избран един от тримата кандидати за консултант, допълниха от ведомството, но не съобщиха имената им.     

Одобреният от кабинета екшън план съдържа действия в две посоки - консолидиране на позицията на страните от региона, които изпитват дефицит на електроенергия заради спирането на двата реактора, и излагане на позицията пред ЕК.

Трябва да стане ясно, че въпросът не е национален, а международен и ЕК да се ангажира с решаването му. За това се изискват много сериозни дипломатически действия, както и повтаряне и потвърждаване на експертните оценки за безопасността на реакторите, уточни министърът.

Той допълни, че през седмицата е имал среща с гръцкия посланик, който е търсил подкрепата на държавата за участие на НЕК в износа на електроенергия за Гърция през лятото.  Енергийната компания е отказала участието си поради липса на капацитет, уточни Овчаров. Това, по думите му, поставя Гърция в тежко положение. Знаете за проблемите в Албания и в Косово, така че ситуацията в региона става тревожна, допълни министър Овчаров.

Към момента обаче няма изгледи България да получи подкрепата на Гърция и Румъния – двете съседни страни членки на ЕС, за повторно пускане на двата реактора в “Козлодуй”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?