ЕК пощади Италия от наказателна процедура заради огромния дълг

Рим се съгласи леко да затегне бюджетната си дисциплина

Пиер Московиси, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия се отказа да налага наказателна процедура срещу Италия за прекомерен дефицит на фона на огромния дълг на страната, стана ясно в сряда.

"Предвид поетите ангажименти (от италианското правителство, б. р.) ЕК стигна до заключението, че процедура за прекомерен дефицит срещу Италия заради дълга не е оправдана на този етап", заяви в Брюксел еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Представителите на правителствата на страните от ЕС са на мнение, че има "значително подобрение" в италианските бюджетни планове, след като италианският кабинет обяви нови мерки тази седмица, съобщи по-рано представител на ЕС пред Ройтерс.

Очаква се бюджетният дефицит на Рим тази година да бъде 1.9 процента, което е много под предишните прогнози. Членките на ЕС също така отчитат значително подобрение в италианските бюджетни планове за идната година.

Благосклонното отношение на комисията се очаква да успокои отношенията между Рим и Брюксел след продължилия няколко месеца спор заради прекомерния дълг на страната.

Двете страни влязоха в спор за бюджетната политика след идването на власт на популисткото правителство в Италия миналата година. ЕК искаше бързи действия за намаляване на дълга, докато властите в Рим твърдяха, че фискалните цели на страната отговарят на правилата на ЕС, а намаляването на дефицита трябва да стане бавно, за да се даде тласък на икономиката след години на стагнация.

Комисията засили натиска си миналия месец, като заяви, че ситуацията дава основание за дисциплинарна процедура. След продължителни преговори италианското правителство реши, че дефицитът трябва да намалее със 7.6 млрд. евро през 2019 г.

При последните си усилия за избягване на санкции от ЕС италианският финансов министър Джовани Триа и премиерът Джузепе Конте успокоиха Брюксел, че ангажиментът на правителството към фискалната дисциплина ще бъде удължен до 2020 г. Не бе определена обаче нова цел за бюджетния дефицит за 2020 г.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?