ЕК постави Франция отново под наблюдение заради отношението към ромите

Европейската комисия (ЕК) следи отблизо начина, по който френските власти действат при разрушаването на ромски лагери и иска да е сигурна, че се спазват гаранциите срещу произволно експулсиране и дискриминационно отношение, заяви говорителка на комисията, цитирана от БТА.

Службите на заместник-председателката на ЕК, отговаряща за правосъдието, Вивиан Рединг, са в контакт с френските власти и анализират положението, за да са сигурни, че се спазват европейските правила, обясни говорителката Мина Андреева.

Това е изпитание за новите френски власти, коментира по-остро висш европейски представител, пожелал анонимност.

ЕК иска да провери волята на Франция да прилага правилата, които е въвела в законодателството си, обясни той.

Скандализирана преди две години от подхода на френското дясно правителство, което експулсираше ромите - повечето от тях от Румъния и България, тоест европейски граждани - Рединг не се поколеба да влезе в конфронтация с тогавашния френския президент Никола Саркози.

Заплашен от процедура заради упражняване на дискриминация, Париж в крайна сметка прие да промени националното си законодателство, така че то да е съобразено в по-голяма степен с европейските регулации за връщането на граждани на ЕС в родината им.

Френското законодателство възприе всички гаранции, защитаващи гражданите на ЕС от произволно експулсиране и дискриминационно отношение, отбеляза със задоволство през август миналата година Рединг.

Година по-късно новият министър на вътрешните работи Манюел Валс възложи на префектите да разтурят ромските лагери "при наличие на съдебно решение" и да насърчават ромите да се връщат доброволно в страните си.

Няколко десетки румънски роми, ползващи се от хуманитарна помощ за връщане, трябваше да отпътуват вчера от френския град Лион за Румъния. Организациите, защитаващи правата на ромите, разкритикуваха отпращането им като "експулсиране, прикрито зад хуманитарна кауза". Кандидатите за връщане в родината получават по 300 евро на възрастен и 150 евро на дете.

Споделяне

Още по темата

Още от България