ЕК повтори: Още тази година да има пряк избор на членовете на ВСС

От Брюксел напомниха на ГЕРБ да побързат със съдебната реформа

ЕК повтори: Още тази година да има пряк избор на членовете на ВСС

Само за десетина дни Европейската комисия (ЕК) за втори път официално настоя родното правителство да се съобрази с препоръката на евроекспертите за пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е четвъртото напомняне на ЕК по темата само през последния месец.

За разлика от предишните няколко пъти, когато лично главният секретар на ЕК Катрин Дей информира премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Диана Ковачева, че Брюксел твърдо застава зад идеята на Съюза на съдиите в България (ССБ), в четвъртък това стори говорителят Марк Грей.

"Ние наистина вярваме, че е постижимо и желателно да се въведе пряк избор на членовете на съвета на принципа един човек - един глас. Смятаме, че това трябва да се направи навреме за предстоящото обновяване на ВСС през есента", категоричен бе Грей пред БНР в петък, припомняйки за писмата, изпратени по-рано от Катрин Дей.

Той заяви още, че ЕК очаква от България по-убедителни действия в изпълнение на препоръките за съдебна реформа, именно по отношение на прозрачността и отчетността на кадровиците в съдебната власт.

Както Mediapool писа преди дни, последният ясен сигнал от ЕК по темата бе изпратен до министър Ковачева на 24 април. Засега нито тя, нито премиерът Борисов са коментирали по някакъв начин защо в проекта за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ) не е залегнало предложението за пряк вот, при положение, че от Брюксел толкова отчетливо го подкрепят.

В случая правителството меко казано прилага двоен аршин, след като през последните десет дни Ковачева не спря да повтаря, че депутатите спешно трябва да приемат спорния закон за конфискация на незаконно имущество, тъй като това е ясното желание на европейските ни партньори, залегнало и в последния междинен доклад по механизма за сътрудничество и оценка.

Правосъдният министър обаче упорито премълчава факта, че освен за закона за конфискацията, еврокомисарите настояваха в доклада и за сериозна реформа в начина, по който се сформира ВСС. При това още тази година, тъй като на следващия състав на съвета ще се падне честта да избира нови главен прокурор, председател на Върховния касационен съд и директор на Националната следствена служба.

Единственото, което работната група в правосъдното министерство, готвеща промените в ЗСВ, кандиса да предложи, бе евентуалното въвеждане на пряк избор на членовете на ВСС от 2017 г. Като формална причина за отлагането бе посочено краткото време до есента и липсата на място, където можели да се съберат всички съдии.

"С козметична промяна няма да има ефект. Най-малкото, което би могло да се направи, е изборът да бъде пряк. Но ако структурата и организацията са същите, тогава няма да има промяна. Ако някой иска промяна, той трябва да промени същността. Решението трябва да се вземе от политическите партии в парламента. Засега от парламента отговор няма, има проект, който е внесен за обсъждане. Надяваме се, че ще се вземат сериозни, отговорни решения", коментира в петък пред БНР членът на УС на ССБ Борислав Белазелков.

Той припомни, че съдийският съюз изпрати в четвъртък писмо до парламента, в което остро разкритикува проекта за промени на ЗСВ. Според организацията той не предлага "същностна реформа на модела на ВСС", въпреки настояването на Брюксел за реформа "из основи" от последния февруарски доклад.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?