ЕК праща мониторингови мисии у нас през май

Европейската комисия още не е определила дата за публикуването на доклада за България според изискванията на Механизма за сътрудничество и контрол, който отразява напредъка на страната в областите правосъдие и вътрешен ред, заяви Марк Грей, говорител на ЕК, цитиран от БТА. Това най-вероятно ще стане след изборите.

ЕК не желае да оказва влияние върху предстоящите парламентарни избори в България, датата им не е обявена и това е още една причина, заради която не може да прогнозира кога документът ще бъде публикуван, каза говорителят на ЕК.

Работата по доклада още не е започнала, каза Грей. В България ще бъдат изпратени няколко мисии на Европейската комисия, както сме процедирали и досега. Очаквам тези мисии от експерти да бъдат в страната през май. Те се подготвят в момента, така че не мога да дам подробности кога точно ще заминат за България и с кого ще се срещат. Но процесът ще бъде много подобен на това, което стана при подготовката на доклада през миналата година, отбеляза Марк Грей.

Това означава, че ЕК остава на мнение, че напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите механизми на мониторинг и партньорство, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури, за каквито настояваше премиерът Сергей Станишев чрез масово и трайно навлизане на евроексперти в българските институции.

Традиционно в годишния доклад за страната ни ЕК критикува бавните реформи в съдебната система, неефективната борба с корупцията и организираната престъпност, усвояването на европейските фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?