ЕК предлага догодина да се премахне сезонната смяна на часовото време

Държавите членки ще избират между лятното и зимното време

ЕК предлага догодина да се премахне сезонната смяна на часовото време

Европейската комисия предлага да се премахне сезонната смяна на часовото време през 2019 г., след като мнозинството от европейските граждани се обявиха еднозначно против дългогодишната практика.

В речта си за състоянието на съюза в сряда председателят на комисията Жан-Клод Юнкер обяви мярката.

"От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни
изтича", каза Юнкер.

Страните членки на ЕС сами трябва да определят кое време ще ползват за постоянно - лятното или зимното.

Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се
избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат, посочи Еврокомисията.

"Ние предлагаме сезонната смяна на часовото време да се премахне от следващата година. Благодарение на амбициозния график гражданите ще усетят ползите възможно най-скоро. Сега приканваме държавите членки и предприятията да извършат необходимата подготовка, за да се осигури координиран подход в целия ЕС", заяви комисарят на ЕС по въпросите на транспорта Виолета Булц.

Предстои предложението на ЕК да бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.

За да се осигури плавен преход, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г.

След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насетне Европейският съюз постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовото време.

"Сега, през 2018 г., обаче целта на смяната на часовото време до голяма степен е изгубила своето значение. Проучванията показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве", твърди ЕК.

През лятото тази година комисията проведе обществена консултация, по време на която бяха получени 4.6 милиона отговора - най-големият брой отговори, който е получаван някога при обществена консултация, организирана от ЕК. 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа