Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК предлага мерки за бързо намаляване на необслужваните банкови кредити

1 коментар
ЕК предлага мерки за бързо намаляване на необслужваните банкови кредити

Европейската комисия предложи в сряда мерки за справяне с необслужваните банкови кредити.

 

Целта на предложенията е гражданите да могат разчитат на стабилни банки, изпълняващи незаменимата си роля за подкрепа на икономиката и икономическия растеж. Комисията представя и втория си доклад за напредъка за намаляването на необслужваните кредити в ЕС, според който делът на тези кредити продължава да намалява.

Предложенията на комисията целят банките да заделят средства за покриване на опасните по кредити, които ще отпускат и чието обслужване може да спре; да се насърчи развитието на вторични пазари, на които банките могат да продават необслужваните кредити на дружества и инвеститори; да се улесни събирането на вземания при несъстоятелност и преструктуриране на стопанска дейност; да се осигури съдействие за преструктуриране на банките за държавите, поискали такава подкрепа, чрез незадължителни насоки за създаване на дружества за управление на имущество или чрез други мерки, свързани с необслужваните кредити.

Предлага се обезпечаване на достатъчно покритие от банките за загубите по бъдещи необслужвани кредити. Въвежда се общо минимално покритие за отпуснати необслужвани нови кредити. Ако дадена банка не осигури приложимото минимално покритие, сумите ще се приспадат от собствените ѝ средства. С тази мярка се противодейства на опасността банките да не разполагат с достатъчно средства за покриване на загубите по бъдещи необслужвани кредити и се предотвратява натрупването на такива кредити.

Друго предложение е възможността за ускорено извънсъдебно изпълнение за събиране на вземания по обезпечени кредити. Съгласно предложенията банките и кредитополучателите могат предварително да се споразумеят за ускорено събиране на вземанията по обезпечени кредити. Ако кредитополучателят спре да изпълнява кредитните си задължения, банката или друг обезпечен кредитор може да събере вземанията си от обезпечението по кредита бързо, без да се стига до съд. Извънсъдебното изпълнение за събиране на вземания по обезпечения е строго ограничено за кредити, отпуснати на дружества при определени условия. Процедурата не се прилага за потребителски кредити.

Предвижда се по-нататъшно развитие на вторичните пазари за необслужвани кредити. Предложението цели да се насърчи развитието на вторични пазари за необслужвани кредити, като се уеднаквят изискванията и се създаде единен пазар за обслужване и прехвърляне на банкови кредити в ЕС. Определят се дейностите на обслужващите дружества, посочват се общи стандарти за лицензиране и надзор, и се установяват правила за осъществяване на тази дейност в ЕС.

Това означава, че тези, които спазват установените правила, може да извършват дейност навсякъде в ЕС, без да е необходимо да са лицензирани на национално равнище.

При всяко придобиване на кредит купувачите на банкови кредити са длъжни да уведомяват съответните власти. Купувачите на потребителски кредити, установени в държави извън ЕС, трябва да използват лицензирани обслужващи европейски дружества. Защитата на потребителите се осигурява чрез закони и правила за прозрачност, така че прехврълянето на кредита да не засяга законните права и интереси на кредитополучателя.

Предлага се подробен план за създаване на национални дружества за управление на имущество. Планът не е задължителен и дава насоки на държавите в ЕС как могат да учредят национални дружества за управление на имущество, ако според тях това е полезна стъпка, при пълно спазване на правилата на ЕС за банковото дело и държавната помощ.

Въпреки че създаването на такива дружества с елемент на държавна помощ се приема за възможност при изключителни обстоятелства, в плана се изяснява допустимата структура на дружества за управление на имущество, които получават бюджетна подкрепа. В плана се посочват и други мерки за обезценено имущество.

Предлагат се общи принципи за учредяването, управлението и дейността на дружествата за управление на имущество.

През последните години заплахите за банките в ЕС значително намаляха. От 2014 г. банките под надзора на Европейската централна банка са успели да привлекат допълнителен капитал на стойност 234 млрд. евро и имат далеч по-добро обезпечение.

Въпреки постигнатия сериозен напредък необслужваните кредити остават сред основните опасности за банковата система в ЕС.

Решаването на проблема с големия дял на необслужваните кредити и предотвратяването на възможното им натрупване занапред са задължителна предпоставка за завършването на банковия съюз. При необслужваните кредити кредитополучателят не е в състояние да погасява договорените вноски по лихвите или главницата. При просрочия над 90 дни, или ако според оценката на банката кредитополучателят вероятно няма да погаси кредита, кредитът се обявява за необслужван.

 

Вследствие на финансовата криза и последвалите я рецесии много повече кредитополучатели не могат да погасят заемите си, тъй като повече граждани и дружества изпитват трайни финансови затруднения, а някои фалират. Това се усеща особено остро в държавите, в които се отчита дълга или дълбока рецесия, и където банките са натрупали много необслужвани кредити.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    От тази статия се разбира, че необслужваните кредити се дължат на фирми и лица, които използват законодателството, за да обявят фалит и да създадат с активите и пасивите на задлъжнялата фирма нова фирма, която няма кредитно минало?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.