ЕК предлага поне 6 години затвор за злоупотреби с еврофондове

Предвижда се еднакъв подход в целия ЕС при разследване и наказания за измами с бюджета на Общността

Умишлените злоупотреби с пари от еврофондовете да се наказват най-малко с 6 месеца затвор в целия Европейски съюз. Това предвижда проект на нова директива, целяща да намали злоупотребите и да увеличи санкциите. Проектът бе представен в сряда от комисарите, отговарящи за правосъдието и борбата с измамите – Вивиан Рединг и Алгирдас Шемета.

В момента в различните страни от Евросъюза действат различни правни определения какво е измама с пари от евробюджета. Санкциите също варират – от 12 години затвор в някои държави до възможност да се избегне ефективна присъда в други.

Престъпниците се възползват от тези несъответствия и често остават безнаказани, подчерта комисар Вивиан Рединг, като добави, че само през 2010 година злоупотребите с европейски средства са били от порядъка на 600 милиона евро – пари, от които по думите ѝ Европа особено много се нуждае във време на криза, предаде БНР.

Поради тази причина Европейската комисия предлага промени в законодателството в Общността, свързано с борбата, разследването и наказанието на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС.

Комисията предлага уеднаквяване в подхода при разследването и санкциониранито на подобни престъпления, за да се предотвратят действия, свързани с избор на място за действие на престъпниците. Опитът досега показва, че онези, които злоупотребяват с европейски средства, подбират държавата на дейността си според съответния национален наказателен кодекс, за да може в случай, че бъдат уличени, да получат минимално наказание или дори да избегнат сериозна санкция, предаде БТА.

Предвижда се в ЕС да бъдат въведени повсеместни минимуми в наказателните закони, които предвиждат и наказание със затвор при произнасянето на присъди за кражба или злоупотреба с европейски средства. Предлага се също уеднаквяване на сроковете за разследване на такива престъпления и за повдигането на обвинения. Друга предлагана промяна е уеднаквяване на правните определения за злоупотреба и кражба на средства от бюджета на ЕС, както и за корупция, пране на пари, конфликт на интереси и нагласени тръжни процедури. За този тип умишлени престъпления срещу финансовите интереси на съюза се предлага и обща минимална санкция – тя трябва да бъде от 6 месеца до 5 години затвор.

За да влязат в сила, предложените от Комисията промени трябва да получат одобрението на Европейския парламент и отделните страни членки.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?