ЕК предлага разширяване на действията на ЕС при заплахи за общественото здраве

ЕК предлага разширяване на действията на ЕС при заплахи за общественото здраве

Европейската комисия представи предложение за законодателни промени, свързани с действията в случаи на сериозни трансгранични заплахи за общественото здраве. Предвижда се на равнище ЕС да бъдат изготвяни незадължителни препоръки за действие в подобни случаи, които да послужат при изготвянето на националните мерки под надзора на европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията, предаде БТА от Брюксел.

Комисията предлага държавите в ЕС да съобщават повече данни за състоянието на техните здравни системи. Предлага се също обособяването на статут на "извънредна обстановка в ЕС" и в подобни случаи да се повишава съгласуваността с европейския център по заболяванията, който ще издава препоръките за действие. Според комисията е нужно при необходимост в засегнати от масово заболяване региони на ЕС да бъдат изпращани "европейски здравни сили".

ЕК предлага европейската агенция по лекарствата да следи за недостиг на медикаменти и здравно оборудване, както и да препоръчва използването на определени препарати за лечение. Според комисията до края на следващата година трябва да бъде създадена още една структура на ЕС - за следене на готовността за отговор при здравни кризи.

Комисията цитира данни от проучване на общественото мнение, според които над половината (66 на сто) граждани на ЕС очакват в случай на здравна криза по-голямо участие на общностните институции. ЕК отчита, че пандемията от Covid-19 е очертала нуждата от по-добри данни за разпространението на дадено заболяване, подобряване на възможностите за изследване и проследяване на контактите, по-добра подготвеност и планиране, повишено наблюдение над снабдяването с лекарства и предпазни средства.

Споделяне

Още от Европа