ЕК предлага създаването на банков съюз в еврозоната

Еврозоната трябва да създаде банков съюз и да обмисли спасяването на закъсали банки в общия валутен съюз от постоянния спасителен фонд, обяви Европейската комисия в сряда в годишните си препоръки за икономиката на общността, като постави силен акцент върху ситуацията в Испания, съобщава "Ройтерс", цитиран от "Дневник".

Този призив е на вниманието на пазарите, които са силно притеснени за испанския банков сектор и цената, на която правителството ще може да ги спаси – фактор, който и в сряда повиши още лихвите по испанските държавни облигации, доближавайки ги до неустойчиви нива, които преди време накараха Португалия и Ирландия да искат помощ от международните кредитори.

Спадът в цените на акциите на европейските пазари започна да намалява, а еврото леко се покачи след като беше оповестена идеята на Европейската комисия, въпреки че тя не е официално предложение и среща сериозна опозиция от страна на някои членки. Пътят по евентуалното ѝ прилагане също е дълъг.

Общата европейска валута към 16:30 часа се търгува за 1.2425 долара. Водещите индекси в Лондон, Париж и Франкфурт отчитат загуби над 1.5 на сто.

Инвеститорите са притеснени, че публичните финанси на Испания, която вече се бори с бюджетния си дефицит във време на рецесия, ще станат неустойчиви, ако се наложи да спасява банките си, след като балонът на пазара на недвижими имоти се спука и напълни портфейлите на финансовите институции с лоши кредити.

Европейската комисия посочва още, че порочният кръг от слаби банки и задлъжнели държави, които се кредитират една друга, трябва да бъде прекратен.

"По-близка интеграция в рамките на еврозоната на надзорните институции и практики, на трансграничния мениджмънт и споделяне на тежестта чрез "банков съюз", ще бъде важно допълнение към настоящата структура на европейския икономически и валутен съюз, се казва в документа на ЕК. По-силна връзка между банките и държавите, директна рекапитализация от Европейския механизъм за стабилност може да бъде от полза.

Постоянният спасителен фонд на ЕС, Европейският механизъм за стабилност, който ще влезе в действие през юли, не може директно да дава пари на банките, а само на държавите, дори ако средствата са за банкова рекапитализация.

За да се промени това, страните от еврозоната трябва да променят договора, с който беше създаден фондът, а той дори вече е ратифициран от някои от тях. Времето за това изтича, особено на фона на нарастващите проблеми в Испания. Германия силно се противопоставя на предложението от този фонд да се рекапитализират банките - опция, която Испания приема.

В специална оценка за прилаганите в Испания реформи еврокомисията посочва, че докато Мадрид е направил много, за да помогне на банките си, то все още има много какво да се желае за справяне с продължаващата слабост на финансовия сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?