ЕК предлага сертификатът за ваксинация да важи 9 месеца

ЕК предлага сертификатът за ваксинация да важи 9 месеца

Европейската комисия предлага сертификатите за напълно ваксинирани срещу Covid-19 да бъдат с валидност до 9 месеца след поставянето на втората доза, обяви в четвъртък еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Това означава, че 9 месеца след втората доза трябва да се постави бустерна доза, за да е валиден сертификатът с цел пътуване.

Засега валидността на сертификатите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със срок, тъй като се събират научни данни.

"Този период от 9 месеца е съобразен с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за поставянето на бустерната доза след шестия месец. Предвижда се допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптация на националните ваксинационни кампании и за достъп на гражданите до тези ваксини", обясни Рейндерс.

"Затова е добре да се предвиди поставянето на допълнителната доза след изтичането на шестте месеца. По-конкретно това означава, че страните членки трябва да приемат сертификатите най-късно 9 месеца след пълната имунизация. След това те няма да се признават, ако не е поставена бустерна доза", допълни той.

Досега за пътуване на ваксинираните не се предвиждаше срок за валидност, докато за преболедувалите той беше фиксиран на 180 дни, а за тестващите се между 48 и 72 ч в зависимост от теста.

Вчера Европейският център за контрол и превенция на заболяванията предложи да бъде обмислен вариантът за задължаване на всички пълнолетни в ЕС да си поставят бустерна доза ваксина срещу Covid, което е голяма промяна в указанията на тази европейска агенция. Също в сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова подсилващата доза ваксина да стане задължително условие за пътуване в Европейския съюз.

ЕК предлага още от 10 януари държавите-членки да отворят границите си за хора, които са се имунизирали с някоя от одобрените от Световната здравна организация ваксини. Препоръчва се носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

Пътниците от най-тежко засегнатите от пандемията региони, които не са ваксинирани и не са преболедували, ще трябва да се тестват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?