ЕК предлага укрепване на системата за помощ при бедствия

ЕК предлага укрепване на системата за помощ при бедствия

Европейската комисия представи предложение за повишаване на способностите на ЕС в борбата с природните бедствия.

Комисията предлага да бъде обособен запас за действия в областта на гражданската защита на европейско равнище, който да включва например противопожарни самолети, водни помпи, пособия за издирване и спасяване в градовете, полеви болници и екипи за спешна медицинска помощ. Този запас ще бъде управляван от ЕК и ще се използва за съдействие на държавите, засегнати от бедствия.

Предвижда се всички разходи по новата система за гражданска защита да бъдат изцяло покрити от ЕС, а комисията ще взема решения за нейното разгръщане. Комисията ще помага на държавите в ЕС да повишат собствените си способности за действия при бедствия, като финансира осъвременяването, поправката, пренасянето и разходите за използване на техните спасителни средства.

ЕК отчита, че се наблюдават все по-чести и тежки природни бедствия, които през последните години са се отразили на много европейски държави. Тази година заради природни бедствия в Европа загинаха над 200 души и бяха унищожени над един милион хектара гори, отбелязва комисията, цитирана от БТА.

Природните бедствия имат и икономическо отражение - от 1980 г. досега държавите в ЕС са загубили над 360 милиарда евро заради изключително лошо време и природни явления. Само в Португалия преките икономически щети от горските пожари, разразили се между юни и септември тази година, се оценяват на близо 600 милиона евро, което представлява 0,34 на сто от брутния национален доход на страната.

Общностният механизъм за гражданска защита, обособен преди 16 години, е доброволна система, чрез която ЕС съгласува разгръщането на предоставената от участващите държави помощ в страната, поискала подкрепа. Предложенията за помощ постъпват в център на ЕС в Брюксел. От 2001 г. ЕС е получил над 250 молби за помощ при бедствия. Механизмът за гражданска защита на ЕС включва всички от Общността, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Македония, Черна гора и Турция, уточнява ЕК.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?