ЕК предлага всяка еврочленка сама да решава дали да култивира ГМО

Европейската комисия предлага занапред всяка една от 27-те страни-членки на Евросъюза да решава сама дали ще позволи на нейна територия да бъдат култивирани генно-модифицирани организми (ГМО), предаде БНР. Досега държавите трябваше да искат разрешение от Брюксел.

Промяната в действащия регламент беше представена от комисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, който обяви, че то ще даде на държавите повече гъвкавост, а на пазара – повече сигурност.

Еврокомисарят отрече това да улеснява проникването и разпространението на генномодифицирани организми на европейска територия. По думите му, то дава на отделните страни повече свобода от досега.

Те решават сами дали да позволят, ограничат или да забранят напълно генно-модифицираните организми, като ще трябва само да информира Европейската комисия за решението си. За да влезе в сила това предложение на Еврокомисията, то трябва да получи одобрението на Европейския съвет и Европейския парламент.

Комисар Джон Дали очаква това да стане преди края на годината. Предложените от него промени не засягат разрешителния режим за това кои видове ГМО могат да бъдат внасяни и култивирани на европейска територия. Предвижда се и занапред Европейската комисия единствена да може да оторизира допустимите за Евросъюза генно-модифицирани организми. В момента за отглеждане в ЕС са разрешени генно-модифицираната царевица на "Монсанто" MON 810, картофът "Амфлора" на BASF и др.

Междувременно от Коалиция "България, свободна от ГМО" се обявиха против становището на Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите, според което няма причина за забрана в България на царевицата MON 810. Становището може да доведе до заобикаляне на забраната за отглеждане на хибридни организми у нас, въведена с последните промени в Закона за ГМО. Консултативният съвет ще бъде изслушан в четвъртък от парламентарната комисия по околна среда и води.

От организацията "България, свободна от ГМО" се обявиха и против отпадането на техни предложения в Закона за храните, които касаят етикирането и разпространението на храни със съдържание на ГМО.

На последното си заседание Комисията по земеделие и гори е отхвърлила предложението за единен етикет за обозначение на храни, съдържащи ГМО. Не бяха подкрепени и исканията на неправителствените организации за забрана използването на ГМО при приготвянето на храната в болниците и студентските столове. Комисията не е подкрепила и предложението да бъдат обозначавани продуктите от животински произход, когато животните са хранени с ГМО-фуражи (яйца, месо, мляко и млечни продукти).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?