ЕК предложи горна граница за фермерските субсидии

ЕК предложи горна граница за фермерските субсидии
Да има горна граница за преките плащания към фермерите за обработваема площ и те да бъдат по-справедливо разпределяни между отделните страни членки, е едно от обявените в четвъртък от Европейската комисия предложения за реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Този вариант от предложените три за бъдещата селскостопанска политика на ЕС предвижда определяне размер на основна ставка плюс допълнителни помощи за агро и екологични дейности. Другите две възможности са системата на преките плащания да се запази или постепенно тези директни субсидии да отпаднат.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите коментираха пред БНР, че предложенията за промени не дават никакъв шанс за изравняване на субсидиите между земеделците от старите и новите страни членки и затова най-добре е те да бъдат спрени..

"Така или иначе в момента ние сме най-неоправдани от гледна точка на субсидиране от европейските държави. Едно такова постепенно спиране ще доведе до огромен шок сред фермерите в старите страни членки“, коментира той.

По думите му големите икономики в ЕС никога няма да позволят да се изравнят фермерските евросубсидии и “вероятно ще се тръгне натам да бъдем изравнени по някакъв критерий и да се вкарат допълнителни изисквания към фермерите за постигане на някакви стандарти, норми, които ще облагодетелстват старите страни-членки"

Обсъждането на промените в Общата селскостопанска политика ще продължи до средата на следващата година.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?