Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК предложи временна забрана за влизане в ЕС

Брюксел настоя за общи гранични мерки и "зелени коридори" след хаоса заради едностранните мерки

2 коментара
ЕК предложи временна забрана за влизане в ЕС

Европейската комисия предложи да се ограничат несъществените пътувания до ЕС за първоначален период от 30 дни, след като Европа се превърна в новия епицентър на пандемията от новия коронавирус.

"Колкото по-малко са пътуванията, толкова повече можем да удържим вируса. Затова предлагам на държавните и правителствени ръководители да въведат временни ограничения върху несъществените пътувания до ЕС. Тези ограничения трябва да са в сила за първоначален период от 30 дни, който може да бъде удължен при необходимост", заяви в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Изключения ще се правят за дългосрочно пребиваващи в ЕС, роднини на граждани на ЕС, дипломати, доктори и научни работници, които участват в борбата с епидемията. Възможно е да се направи изключение и за транспортните работници, за да продължат доставките на стоки.

След като Германия стана поредната страна, затворила границите си, ЕК представи насоки за граничните мерки, за да се въведе общ подход и да се предотвратят километрични опашки по граничните пунктове.

Хората, които идват от рискови страни, да имат достъп до здравни грижи или в страната на пристигане, или в страната на отпътуване, като това трябва да бъде координирано между властите на двете държави, предложи ЕК.

Освен това страните членки трябва да определят коридори с предимство за превоз на товари, например чрез "зелени коридори".

Публикуваните насоки идват след като повечето страни в ЕС едностранно затвориха границите си, в резултат на което се образуваха километрични опашки по граничните пунктове, отказ от транзитно преминаване на пътуващи от рискови дестинации и забавяне на доставките на стоки от първа необходимост. Всичко това създава също предпоставки за разпространението на заразата.

ЕК: Здравен скрининг само от едната страна на границата

Идващите от рискови страни с Covid-19 трябва да имат достъп до подходящи здравни грижи, или в страната на пристигане, или в страната на отпътуване, заявиха еврокомисарите Кириaкиду и Йохансон на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи на ЕС на първата им съвместна видеосреща в понеделник.

Възможно е всички влизащи на национална територия, да бъдат подлагани на здравни проверки без официално въвеждане на вътрешен граничен контрол. Разликата между нормалните здравни проверки и граничния контрол е възможността да се откаже влизането на отделни лица, но не и на болни, които трябва да получат здравни грижи.

Държавите членки могат да въведат отново контрол на вътрешните граници с цел опазване на обществения ред, които в изключително критични ситуации може да включват и общественото здраве.

Държавите членки трябва да се координират за провеждането на здравен скрининг само от едната страна на границата.

Всички гранични проверки трябва да се прилагат пропорционално и при надлежно отчитане здравословното състояние на хората.

Държавите членки трябва винаги да допускат собствените си граждани и жители, и да улесняват транзита на останалите европейци, които се завръщат у дома.

Властите обаче могат също да налагат мерки като задължителна самоизолация за определен период, ако налагат същите изисквания на собствените си граждани.

Държавите членки трябва да улесняват преминаването на погранични работници, особено на работещи в сектора на здравеопазването и храните и други основни услуги. Като пример са дадени грижи за деца, за възрастни хора, критичен персонал за комунални услуги.

Гарантиране движението на основни стоки и услуги

Еврокомисията посочва, че свободното движение на стоки е от решаващо значение за поддържане на наличностите и настоява страните членки да определят коридори с предимство за превоз на товари.

Това е особено важно за стоки от първа необходимост, като хранителни доставки, включително добитък, жизненоважно медицинско и защитно оборудване и консумативи.

Не трябва да се налагат допълнителни сертификати за стоки, които законно се движат в рамките на единния пазар на ЕС. Според Европейския орган за безопасност на храните няма доказателства, че храната е източник или може да предава коронавирус, посочва ЕК.

Мерките за контрол не трябва да причиняват сериозно прекъсване на веригите за доставки, на основните услуги от общ интерес и на националните икономики и икономиката на ЕС като цяло.

България също затегна мерките, спират международни влакове

България също затегна мерките си за сигурност по границите си и не допуска на нейна територия болни чужди граждани или им осигурява ескорт при транзитно преминаване, съобщи МВР.

Гранични полицаи от граничният пункт "Връшка чука" край Видин в неделя отказаха да пуснат в страната сръбски гражданин с висока температура и конвоираха румънски автомобил с болен пътник за транзитно преминаване.

От вторник - 17 март, се преустановява движението на всички международни влакове до Белград, Крайова, Солун, Букурещ и Истанбул. По-голямата част от тях ще се движат само на българска територия, съобщи БДЖ. За движението на влаковете се предоставят данни в реално време http://live.bdz.bg/, както и на телефон 0700 10 200.

Няма промяна в правилата на летище "София". Там се допускат само заминаващите. Всеки пристигнал полет на летището се обработва индивидуално. За да няма струпване на хора формулярът за събиране на данни, задължителен за всички пристигащи, е предоставен на авиокомпаниите. Така той им се дава за попълване още на борда на самолета.

Всички пристигащи минават задължителен термокамерен контрол и измерване на телесната температура с дистанционни термометри.

На всички заминаващи пътници температурата се измерва при влизане на територията на летището.

Заради намаления брой полети разписанието на шатъла между двата терминала става на всеки 30 минути вместо на 15.

Съседите ни затвориха границите

От 15 март Сърбия също обяви извънредно положение. България е сред страните, на чийто граждани е забранено да влизат. Всички българи, които искат да напуснат Сърбия, могат да го направят само през два гранични пункта - "Калотина" и "Връшка чука". Останалите - ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стрезимировци" и ГКПП "Брегово" остават временно затворени, съобщи българското Министерство на външните работи.

"Ще забраним влизането в страната на всички други освен на сръбските граждани, както и поканените китайци. Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация. В противен случай веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус, като Италия и Испания, самоизолацията трябва да е 28 дни", каза сръбският президент Александър Вучич.

Турция също въведе забрана за влизане на граждани от редица европейски страни. Българите все още влизат без проблем, но след мерене на температурата им. Засега няма затворени гранични пунктове към България от турска страна, съобщи МВнР.

На ГКПП "Капъкуле" се допускат да влязат в Турция граждани от тези страни само, ако те са влезли в България преди 20 февруари 2020 г.

Забраната не се отнася за ТИР камионите, които продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне и пропускливостта на ГКПП "Капъкуле" за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

Румъния също въведе ограничения. При влизане в страната всички се поставят в изолация в домашни условия на адреса, който декларират, ако идват от страни, където са потвърдени поне 500 случая на коронавирус.

Всички пристигащи в Румъния от зони или държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния.

Германия затвори част от границите си

Германия затвори границите си с Франция, Люксембург, Швейцария, Австрия и частично с Дания от 8 часа на 16 март 2020 г. Германците ще могат да се завръщат в родината си, докато всички останали граждани на чужди държави, няма да бъдат допускани.

Премиерът на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 6 часа на 16 март 2020 г. се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт.

За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море - Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела "Informationen für Reisende" на страницата на федералното Министерство на външните работи.

Дания също затвори границите си от 12 часа на 14 март до 13 април 2020 г. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на страната. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (например след развод) и други. Изчерпателен списък с всички основателни прични за допускане в страната е достъпен на

https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/indrejserestriktioner

https://www.cph.dk/flyinformation/indrejserestriktioner-i-lufthavnen

Пътниците, пристигащи на летището в Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летището в Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си в Дания.

Може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса, съобщиха датските власти.

Пристигащите от страни със степен на риска "оранжев" (в това число и България) се призовават да останат вкъщи за 14 дни.

Финландия не е предприела ограничителни мерки по границите на страната.

Естония затвори границите и забрани влизането на всички чужди граждани. Преминаващите транзитно, но само, за да се завърнат в своята страна, ще бъдат допускани по изключение, но само ако не проявяват видими признаци на болестта.

Грузия частично прекрати движението на хора с Русия през единствения граничен пункт "Горен Ларс". В двете посоки ще бъдат пропускани само водачите от международния автотранспорт, както и руски и грузински граждани, които искат да се приберат у дома. За срок от 10 дни Грузия затваря граничните пунктове с Армения и Азербайджан. Трите грузински международни летища в Тбилиси, Кутаиси и Батуми, към момента работят, но все повече авиокомпании спират полетите от и до Грузия.

Армения затвори границата си с Иран. Другите граници на страната с Турция и Азербайджан са затворени по политически причини от години, припомнят от МВнР.

Азербайджан също затвори границата си с Иран до края на март, а тази с Грузия е затворенa до 24 март. Преустановени са полетите от летището в Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати. Предстои спиране и на полетите до Абу Даби, Дубай, Ню Йорк и редица градове в Русия.

САЩ с допълнителна забрана за чужденци

САЩ въведоха забрана за влизане на чужденци, пребивавали или преминали транзитно през Великобритания и Ирландия, заради резкия скок на заболелите. Новите мерки ще влязат в сила от 17 март и забраняват на територията на САЩ да бъдат допускани чужденци, които през последните 14 дни преди датата на предполагаемото им влизане в страната са пребивавали или преминали транзитно през територията на Великобритания и Ирландия.

Българите, които планират да пътуват за САЩ през Лондон след влизане в сила на ограничението, трябва да изберат алтернативен маршрут, тъй като няма да бъдат допуснати да продължат пътуването си за САЩ, предупреждава МВнР.

Към момента, освен Великобритания и Ирландия, забраната включва и следните държави - Китай, Иран, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната е без определен краен срок и не се отнася за тези чужденци, които са започнали пътуването си към САЩ, преди тя да е влязла в сила.

Египет спира всички международни полети от и до страната, включително и чартърните от 19 март (четвъртък) до 31 март.

В Азия също затварят граници

Редица държави в Азия също продължават да въвеждат ограничения по границите и да ги затварят за преминаване.

В Китай, откъдето тръгна заразата, вече допуска чужденци на своя територия, но след попълване на задължителна здравна декларация от всеки при влизане или излизане от страната, съобщи МВнР. Към момента до Китай летят авиокомпаниите "Аерофлот"и "Емирейтс". Към този момент единствена възможност за транзитно преминаване при излитане от Китай остава полет през летище Хонконг, откъдето все още голяма част от авиокомпаниите продължават полети за Европа, посочват от МВнР.

В неделя - 15 март, извънредно положение обяви и Казахстан. Страната въведе редица ограничения и забрани, включително и затваряне на границите.

Пакистан затвори границите с Иран и Афганистан от 16 март за период от 2 седмици. От индийска страна е взето решение за затваряне на граничните пунктове с Пакистан. Наложени са ограничения и на международните полети, които ще могат да бъдат осъществявани само от три летища в страната – Исламабад, Лахор и Карачи. Пристанищата продължават да функционират, но и при тях, и при летищата, следва да бъдат преминати специални процедури по проверка, предупреждават от МВнР.

Сирия ограничи напълно възможностите за напускан на страната по сухопътните граници с Йордания, Ирак, Турция и Ливан. На този етап Сирия е напълно изолирана по отношение на преминаване на сухопътната граница, посочват от МВнР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит в 20:03 на 4 април 2020 от автора.
    #2
  2. Да! Правилно! Макар и късно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.