ЕК представи доклад за напредъка в мерките за борба с тероризма

ЕК представи доклад за напредъка в мерките за борба с тероризма

Европейската комисия представи в сряда данни за напредъка в борбата с радикализацията, укрепването на киберсигурността и защитата на обществените места.

В междинен доклад на експертната група по въпросите на радикализацията се призовава за постоянен обмен между държавите в ЕС, специалистите и изследователите по въпросите на борбата с радикализацията. Комисията възнамерява да повиши съгласуваността в ЕС за предотвратяване на тероризма. ЕК ще предприеме допълнителни действия срещу радикализацията в затворите и терористичната пропаганда. Комисията призовава настоятелно онлайн платформите да ускорят усилията си за отстраняването на терористично съдържание възможно най-бързо.

Комисията проучва възможността за по-ясни мерки за подобряване на действията в отговор на терористично съдържание онлайн, преди да реши дали е необходимо законодателство в тази област. През април ЕК ще обсъди с държавите в ЕС подхода към завръщащите се в Европа терористи след загубите, претърпени от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Предвижда се да бъдат осигурени 50 милиона евро за Европейския научен център за изследвания в областта на киберсигурността. Пет милиона евро ще бъдат предоставени на Европол в подкрепа на извършваните разследвания.

По отношение на защитата на обществените пространства се повишава сътрудничеството между частните дружества и местните власти. Комисията насърчава обмена на данни за откриването и изпробването на нови технологии и решения в областта на сигурността. ЕК отбелязва, че се обмислят съвместни действия, с които да се затрудни наемането на превозни средства от терористи за извършване на нападения. До края на месеца ще бъде представен наръчник по сигурността, съдържащ насоки, свързани с възможни заплахи от тероризъм.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?