ЕК представи идеите си за нова всеобхватна политика в областта на миграцията

Комисията дава на съд Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят поетите от тях ангажименти по приема на бежанци

ЕК представи идеите си за нова всеобхватна политика в областта на миграцията

Европейската комисия представи в четвъртък предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията. Същевременно комисията отчете спад от 63 процента в броя на незаконно проникналите в ЕС мигранти спрямо данните за миналата година.

 

Европа излиза от периода на управление на кризи, затова е необходимо споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и предоставянето на убежище в дългосрочен план, отбелязва ЕК.

През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията - подпомагане на най-застрашените държавите, укрепване на защитата на външните граници и повишено сътрудничество с държавите партньори.

 

Очакванията за идните години, промените в природата, въпроса със сигурността и демографските тенденции в ЕС и в съседните държави показват, че миграцията остава предизвикателство за десетилетия напред, отчита комисията.

ЕК препоръчва на ръководителите от ЕС да осигурят условия за бързо постигане на напредък по реформата на общата европейска система за убежище, като например осигурят законни възможности за влизане в Европа.

 

Комисията предлага задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.

 

До юни догодина комисията очаква да бъдат разгледани предложенията за промяна на Дъблинския регламент. До март ЕК очаква напредък по осигуряването на необходимите служители за дейността на Фронтекс.

ЕК отчита нуждата от допълнителни ресурси по миграционното споразумение с Турция и фонда за Африка, както и от допълнително сътрудничество с държавите от Африканския съюз.

 

Според комисията е необходимо в ЕС да бъдат разселени още 50 000 "уязвими бежанци" до май 2019 година.

 

Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа. До юни догодина ЕК очаква връщанията да увеличат с 50 на сто в сравнение с тази година.

 

От Либия се предвижда да бъдат върнати до февруари догодина още 15 000 мигранти на доброволни начала.

 

Европейската комисия реши да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци, съобщи Франс прес.

 

В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти.

 

Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат нито един кандидат за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.

 

Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове.

 

Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват, че в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.

 

Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование. През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина. А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансирания от Джордж Сорос Централно-европейски университет в Будапеща.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?