ЕК представи изчерпателно опровержение на унгарската кампания срещу имиграцията

Унгарският премиер Виктор Орбан

Европейската комисия представи опровержение в седем точки на кампанията, предприета от унгарското правителство по въпроса с имиграцията.

Истината е следната: не искаме въведеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти. Разселването трябва да остане на доброволна основа, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

ЕК подкрепя защитата на границите и няма никакво намерение да предлага издаване на хуманитарни визи.

Комисията не работи с неправителствени организации за насърчаване на миграцията. Държавите в ЕС сами решават дали искат да приемат законни имигранти. Средствата, отпускани от ЕС, не са свързани с насърчаване или възпрепятстване на миграцията, добави говорителят.

Съжаляваме, че трябва да направим това опровержение, но хората трябва да знаят истината. Тези данни ще бъдат разпространени и на унгарски език, разчитаме на медиите те да достигнат до хората в Унгария, допълни говорителят.

Миналата седмица ЕК определи като дезинформация кампанията на унгарските власти, която внушава, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер и финансистът Джордж Сорос работят за възобновяване на задължителните квоти за мигранти в ЕС.

Будапеща твърди, че ЕС възнамерява да ограничи възможностите на държавите за охрана на собствените им граници и да улесни притока на мигранти. Другите твърдения на унгарските власти са, че ЕС осигурява допълнителни средства за организациите, подкрепящи мигрантите, както и за самите мигранти, достигнали Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа