Румънският вестник "Адевърул":

ЕК представи положителен доклад за Румъния, но Холандия остава глуха

ЕК представи положителен доклад за Румъния, но Холандия остава глуха

Европейската комисия публикува благоприятен доклад за правосъдието в Румъния, но Холандия няма да поднови преговорите за присъединяването на Румъния и България към Шенген, докато не види два положителни доклада, коментира румънския вестник "Адевърул".

 

"Напредъкът е видим и в двете страни, особено в Румъния. Това е крачка напред, но все още има много, което да се направи. Холандия иска два последователни положителни доклада, които да показват необратим и траен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Ще видим през юли, след пълния доклад на ЕК", заяви за "Адевърул" холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен.

 

Вчера ЕК публикува междинни доклади за правосъдието в България и за Румъния, които се намират под наблюдение в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Холандия, която блокира присъединяването на двете страни към Шенген въпреки натиска от страна на останалите членки и високопоставени европейски представители, обвързва подновяването на преговорите за Шенген с докладите за правосъдието.

 

Въпреки че докладът беше по-малко критичен от всички досегашни, Холандия остава непреклонна, коментира вестникът.

 

По отношение на България Бен Кнапен отбеляза функционирането на специализирано прокурорско звено за случаите на организирана престъпност.

 

"Но ЕК посочва, че все още има проблеми в съдебната система в България по отношение на назначенията и повишаването на магистратите", добави холандският министър.

 

Вчера говорителят на Комисията Марк Грей отново подчерта, че докладите по механизма за сътрудничество и проверка не трябва да се обвързват с присъединяването към Шенген.

"Двете държави показаха, че са готови да бъдат приети в Шенген", посочи Грей, като напомни, че нееднократно председателят на ЕК Жозе Барозу и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом са заявявали, че двете страни са готови за Шенген и трябва да бъдат приети.

 

В същото време американският в. "Вашингтон таймс" цитира финландският вътрешен министър Пейви Ресенен, който посочил, че в докладите се отбелязва постигнат конкретен напредък и в двете страни, но в същото време, както изглежда, има пропуски и въпроси, които се нуждаят от по-значителни действия.

 

Финландия е една от страните, които също имат резерви към членството на двете балкански страни в Шенгенското пространство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?