ЕК представи стъпки за понижаване на температурата на околната среда

ЕК представи стъпки за понижаване на температурата на околната среда

Европейската комисия представи в сряда предложения за постигането на целите по споразумението от Париж за опазване на природата. Комисията предлага стъпки до 2050 година.

За постигане на целите е отчетена необходимостта от прилагането на технологични решения, овластяване на гражданите и обединяване на усилията в индустриалната политика, финансите и научните изследвания, се посочва в съобщение на ЕК. Допълва се, че тези усилия трябва да бъдат съчетани с обществена справедливост.

Споразумението от Париж предвижда задържане на покачването на температурата на околната среда под два градуса по Целзий. ЕК предвижда тази цел в ЕС бъде постигната в следващите три десетилетия.

Комисията цитира данни от проучване, според което 93 на сто от европейските граждани вярват, че изменението на околната среда е заради човешката дейност, а 85 на сто са съгласни, че борбата с това явление и по-доброто използване на енергията могат да създават икономически растеж и нови работни места.

Пътят към икономика, която не вреди на природата, ще изисква съвместни действия в седем области - енергийна ефективност; внедряване на възобновяеми енергийни източници; чисто и безопасно придвижване; конкурентоспособна промишленост и кръгова икономика; инфраструктура и междусистемни връзки; биоикономика и естествени уловители на въглерод; съхранение на въглерода, се посочва в списъка на ЕК.

Комисията очаква държавите и институциите на ЕС да се запознаят с предложенията до срещата на европейските държавни и правителствени ръководители на 9 май догодина в Сибиу. Комисията очаква в обсъждането на въпроса да се включат институциите на ЕС, националните парламенти, деловите среди, неправителствените организации, градовете и общините, гражданите и особено младежите. До края на тази година се очаква държавите от ЕС да представят намеренията си в областта на енергетиката и опазването на природата за следващото десетилетие.

Споделяне

Още от Европа