Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК представи Зелен пакт за климатична неутралност до 2050 г.

Допълнително намаление за СО2 емисиите, но и инвестиционен фонд за прехода, предвижда Брюксел

1 коментар
Урсула фон дер Лайен и Франс Тимерманс представиха Зеления пакт и пред Европарламента, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи в сряда "зеления пакт" с пътна карта за постигане на климатичен неутралитет на блока през 2050 година. За целта през март 2020 г. ще бъде предложено ново законодателство е в средата на годината ще се обявят и по-амбициозни от сегашните цели за намаляване на парниковите емисии до 2030 г. от сегашните 40 процента до цел от поне 50 на сто спад. Предвижда се също създаването на фонд за зелени инвестиции и преход от сегашните горива към по-зелена икономика, както и механизъм за облагане на замърсяващия внос.

"Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж — за растеж, който дава повече от това, което отнема. Той показва как да променим нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно, а предприятията ни да станат новаторски", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението на Еврокомисията.

Според нея всички европейци могат да участват в прехода, да се възползват от възможностите и да помогнат на европейската икономика да бъде световен лидер. "Решени сме да успеем в името на тази планета и живота на нея — в името на европейското културно наследство, на биологичното разнообразие, на нашите гори и морета. Като покажем на останалата част от света, че е възможно да бъдеш устойчив и конкурентоспособен, можем да убедим други страни да последват примера ни", смята фон дер Лайен..

"Намираме се в извънредно положение по отношение на климата и околната среда. Европейският зелен пакт е възможност за подобряване на здравето и благополучието на нашите граждани чрез преобразяване на нашия икономически модел", допълва изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс. По думите му планът на Брюксел   посочва как да се намаляват вредните емисии, да се възстанови здравето на околната среда, да се защитава дивата природа, да се създават нови възможности за икономиката и да се подобри качеството на живот на гражданите. "Всички ние ще играем важна роля в това и всички промишлени сектори и държави ще бъдат част от промяната. Освен това наша отговорност е да се уверим, че този преход е справедлив и че при реализирането на Европейския зелен пакт никой няма да бъде пренебрегнат", казва още Тимерманс.

Европейският зелен пакт обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, информационните и комуникационни технологии, текстилната индустрия и химикалите.

Комисията декларира, че ще представи първия европейски закон в областта на климата до сто дни. Отделно ще бъде разработена Стратегия за биоразнообразието до 2030 г., нова промишлена стратегия и план за действие на ЕС за кръгова икономика, стратегия "От фермата до трапезата" за продоволствена устойчивост и предложения за Европа без замърсяване.

Еврокомисията признава, че целите изискват сериозни инвестиции. Само до 2030 г. са необходими 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно в областта на климата и енергетиката. Това е около 1.5 % от БВП на Евросъюза за 2018 г.

В началото на 2020 г. Комисията ще представи План за инвестиции за устойчива Европа, който да спомогне за удовлетворяването на нуждите от инвестиции и привличането и на части капитали към поставените цели. Поне 25 % от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде предназначен за действия в областта на климата, като допълнителна подкрепа ще бъде оказана от Европейската инвестиционна банка — европейската банка за климата. За да може и частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, през 2020 г. Комисията ще представи стратегия за зелено финансиране, допълва се в съобщението от Брюксел.

В него се допълва, че тъй като в битката с климатичните промени изходната позиция на отделните региони и страни членки не е еднаква, ще се разработи механизъм за справедлив преход. Той ще оказва подкрепа на онези региони, които са силно зависими от въглеродно интензивни дейности. Чрез него ще се подкрепят гражданите, които са най-уязвими спрямо прехода, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори.

През март 2020 г. Комисията ще даде начало на пакт за климата, за да се предостави на гражданите право на глас и роля в изготвянето на нови действия, обмена на информация, започването на нови дейности на местно равнище и представянето на решения, които могат да бъдат използвани и от други, предвижда още представеният сега Зелен пакт. .

В него Еврокомисията приканва Европейския парламент и Европейския съвет да подкрепят нейната амбиция за бъдещата икономика на Европа и за околната среда, и да ѝ помогнат да я реализира.

От ЕК обясняват още, че изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда са заплаха за самото съществуване на Европа и света. За да преодолее това предизвикателство, Европа се нуждае от нова стратегия за растеж, чрез която до 2050 г. Съюзът да се превърне в съвременна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика без нетни емисии на парникови газове, при която икономическият растеж е отделен от използването на ресурси и нито един човек и нито едно място не са пренебрегнати, посочва се в съобщението.

В него се отбелязват и постигнатите вече постижения на ЕС за намаляване на въглеродните емисии, съчетано с поддържане на икономическия растеж. През 2018 г. емисиите намаляха с 23% спрямо 1990 г., а БВП на Съюза нарасна с 61 % за същия период, заявяват от ЕК.

От Комисията цитират данни от  проведено сред европейците проучване, според което огромното мнозинство смята, че опазването на околната среда е важно (95 %). Близо 8 от всеки 10 европейци (77 %) казват, че опазването на околната среда може да стимулира икономическия растеж. Резултатите от проучването на Евробарометър относно нагласите на гражданите на ЕС по отношение на околната среда потвърждават широката обществена подкрепа за законодателство в областта на околната среда на равнище ЕС и за финансиране от ЕС на екологосъобразни дейности, допълват от Брюксел.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Естествено
    #1

    Нямам нищо против, ако платят правителствата. До сега пращат гражданите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.