ЕК представя опростена ДДС-система през септември

Европейската прокуратура ще може да разследва и вътрешни измами с данъка

ЕК представя опростена ДДС-система през септември

Европейската комисия готви цялостна реформа на системата на ДДС с цел тя да стане по-проста и по-устойчива на измами. През септември Брюксел ще представи проекта на новата система, т. нар. единно ДДС-пространство, съобщиха източници от институцията в понеделник.

"От 1993 г. системата на ДДС в ЕС е в преходен период, който трябваше да трае само три години. Чрез разделението между вътрешни и трансгранични сделки е лесно да се направи покупка, без да се плати ДДС и да се направи продажба с включен ДДС, така че данъкът да бъде в полза на стопанския субект и да не влезе в бюджета”, обясниха от ЕК.

Затова новата система ще създаде по-добра защита срещу измами специално по отношение на трансграничните сделки. Ще се създаде и уеб портал, който да осигури по-лесното и по-сигурно събиране на данъка.

ЕК планира да направи и по-гъвкава системата от ДДС-ставки по отношение на стоките и услугите, за които се начислява 0% ДДС и намалена ставка. В България намалена ставка ползват само определени туристически услуги, но има и освободени доставки.

Единият от вариантите е да се запази минималната ставка на данъка в размер на 15% за ЕС, като периодично се актуализира списъкът от стоки и услуги, за които може да се въвеждат по-ниски ставки. Другият вариант е списъкът да се премахне, но да се въведат други правила срещу злоупотреби. 

Според евроекспертите бизнесът с ДДС измами е по-лесен дори от наркотрафика, а има данни, че част от мащабните злоупотреби с данъка се ползват освен за престъпна дейност и за финансиране на тероризъм.

Загубите от несъбраните приходи в ЕС през 2014 г. от ДДС се оценяват на 160 млрд. евро. Специално трансграничните измами и загуби от приходи от ДДС в ЕС са в размер на 50 млрд. евро годишно, а благодарение на новата система се очаква те да намалеят до 80%.

Процентът на несъбраните приходи от ДДС варира от 37.9% в Румъния до едва 1.2% в Швеция. Средно за ЕС нивото е 10.4%, докато в България то достига близо 20%. Като абсолютна сума несъбраният ДДС в България възлиза на  940 млн. евро или близо 2 млрд. лв. на година по данни на ЕК за 2014 г.

Оттогава насам премиерът Бойко Борисов редовно се хвали, че правителствата му борят "контрабандата” и вкарват по няколко милиарда лева годишно допълнително от подобрена събираемост. Към момента обаче няма официални данни нито на ЕК, нито на Националната агенция за приходите, които да покажат дали процентът на несъбрания ДДС у нас се свива или расте.

Бъдещата Европейска прокуратура, в която участват България и още 19 държави от ЕС, ще разследва както трансгранични измами с ДДС в рамките на ЕС, така и определени национални случаи, разясниха още евроексперти. По думите им причината е, че ДДС е данък, формиращ бюджета на ЕС, а европрокуратурата ще има правомощия именно по отношение на него.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?