ЕК предупреди "Фейсбук" за фалшивите новини

Германия готви глоби за разпространяване на лъжливи съобщения преди изборите

ЕК предупреди "Фейсбук" за фалшивите новини

Европейската комисия предупреди "Фейсбук“ и другите социални мрежи, че трябва да заемат по-сериозна позиция срещу фалшивите новини, ако не искат да бъдат санкционирани от Брюксел, съобщи "Файненшъл таймс“.

Европейският комисар по цифровия единен пазар Андрус Ансип е заявил пред изданието, че събитията в последно време могат да се превърнат в повратна точка за онлайн платформите, които рискуват да загубят доверието на хората, ако не поемат по-голяма отговорност.

"Като всички хора, и аз съм разтревожен за фалшивите новини, особено след изборите в САЩ“, заяви Ансип. Той добави, че по принцип вярва в саморегулацията, но ако се наложи, и комисията ще предприеме мерки.

Предупреждението на Ансип идва в момент, в който "Фейсбук“ е под нарастващ натиск да вземе мерки, след като фалшивите новини се разраснаха значително по време на кандидат-президентската кампания в САЩ. Тогава се появиха фалшиви съобщения като например това, че папата е подкрепил Доналд Тръмп.

Най-голямата световна социална мрежа обмисля няколко варианта за ограничаване на скоростното разпространение на фалшиви новинарски истории, включително въвеждането на нова система, която да филтрира подозрително съдържание с помощта на организации за проверка на фактите (“факт чекъри“).

“Фейсбук” наскоро обяви и свой журналистически проект, в който ще работи с издатели и ще подкрепи кампания за образоване на потребителите за разграничаване между измислиците и истинските истории.

Говорителката на Андрус Ансип заяви, че ЕК ще следи отблизо стъпките на компаниите, управляващи социалните медии, и планира да издаде насоки за различните видове доброволни мерки, които могат да се вземат от онлайн платформите.

"Фейсбук“ е отказал коментар пред "Файненшъл таймс“ на изказването на Ансип, но вицепрезидентът на компанията Адам Мосери наскоро е заявил в своя блог, че за борбата срещу фалшивите новини тя ще разчита на своите потребители, като самата компания не може да се превърне "арбитър на истината“.

"Гугъл“ и "Туитър“ също не са пожелали да коментират.

Андрус Ансип не даде детайли за конкретните мерки, които Брюксел може да предприеме, ако ЕК не е доволна от действията на компаниите, съобщи още британското издание. Еврокомисарят обаче е посочил като добър пример етичния кодекс, подписан от технологични компании като "Фейсбук“, "Туитър“ и "Гугъл“ през миналия май с цел борба срещу незаконната реч на омразата в интернет.

"Доскоро се смяташе, че ролята на качествените медии ще намалява, а на социалните медии ще се увеличава и те ще стават все по-важни. Но при фалшиви новини човек не може да има повече доверие в даден източник и тогава той се завръща към качествените медии“, твърди още Ансип.

Въпреки предупрежденията си, еврокомисарят, който е бивш министър-председател на Естония, е подчертал, че не е работа на ЕК или на правителствата да цензурират онлайн съдържанието. "Фалшивите новини са лоши, но министерство на истината е още по-лошо“, е заявил Ансип.

Специалистът по медийно право Марк Люис обаче се съмнява доколко саморегулацията може да бъде работещ вариант за глобалните социални медийни платформи, които са обект на различни правни системи по света.

"На този етап регулацията е невъзможна, защото социалните медии не предприемат дори основни мерки за идентифициране на потребителите, постващи материали“, е добавил той пред "Файненшъл таймс“. При забрана за публикуване в "Туитър“ даден потребител може да регистрира нов акаунт още същия ден. Въвеждането на елементарна проверка обаче би предотвратила това, смята Люис.

Правителството в Германия обсъжда законодателни мерки за въвеждането на глоби до 500 000 евро за "Фейсбук“ и други онлайн платформи за разпространение на фалшиви новини, припомня "Файненшъл таймс“. Това се случва на фона на растящи притеснения за влиянието, което измислиците могат да окажат върху предстоящите избори в страната през годината. В отговор "Фейсбук“ заяви, че ще въведе филтри в немската си версия през идните седмици.

Споделяне

Още от Свят