ЕК предупреди остро Румъния за борбата с корупцията по върховете на властта

Все още имало възможност мониторингът върху България и Румъния за прекратен в мандата тази ЕК, но само ако препоръките се приложат

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс

Европейската комисия предупреди, че "до дни" ще предприеме действия срещу Румъния, ако правителството ѝ приеме укази, чрез които се предоставя имунитет на обвинени за корупция политици и висши държавни служители. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция в сряда, посветена на върховенството на закона.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия прокарва серия законодателни промени, които ограничават независимостта на прокурорите и декриминализират част от корупционните престъпления.

"Аз предупредих румънското правителство да не предприема никакви действия, които засягат съдебната система и създават безнаказаност за високопоставени служители, които са обвинени в корупция", заяви Тимерманс.

"Румъния незабавно трябва да възстанови процеса на реформа. Това означава да върви напред, не назад и да се въздържа от каквито и да е стъпки, които обръщат посоката на напредъка, постигнат през последните години", настоя зам.-председателят на ЕК.

Той предупреди, че ЕК ще бъде принудена да действа незабавно, ако румънското правителство приеме подготвените укази за предоставяне на имунитет на лица от властта, осъдени за корупция.

Тимерманс, който бе издигнат от европейските социалисти за кандидат за председател на Европейската комисия, каза, че през последните два месеца е провел няколко срещи и два телефонни разговора с румънската министър-председателка Виорика Дънчила по проблема с независимостта на съдебната власт.

"Предали сме над 40 въпроса на румънския премиер. Освен това възобновихме техническите обсъждания по прилагането на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка, както и допълнителни въпроси. Нуждаем се от резултати незабавно. Но винаги съм бил ясен, че говоренето заради самото говорене няма да е достатъчно и ще са нужни конкретни действия от страна на румънското правителство – и то ще са необходими по-скоро, а не по-късно", поясни Тимерманс.

Според съобщения на румънски медии правителството в Букурещ се готви да приеме нов извънреден указ за промяна на Наказателния кодекс.

Нова наказателна процедура срещу Полша

Тимерманс съобщи, че ЕК е одобрила в сряда започването на нова наказателна процедура срещу Варшава заради законовите промени, които ограничават правомощията и дейността на съдиите.

Той отбеляза, че вследствие действията на полските власти са преследвани съдии, които се изказват срещу предприетите от правителството реформи в правосъдието. По неговите думи целта е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. Това е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебната система, поясни Тимерманс.

В отговор на въпроси на пресконференция Тимерманс посочи, че Полша има два месеца за отговор, а Румъния се очаква да реагира до дни.

Поздравявам Лаура Кьовеши за смелостта

Тимерманс настоя румънският кандидат за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да бъде оставена да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европейския парламент. Имал съм възможност в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е много качествен юрист, поздравявам я за смелостта, добави Тимерманс.

Възможост за скорошна отмяна на мониторинга върху България и Румъния

Все още има възможност дори преди края на мандата на тази Европейска комисия механизмът за наблюдение на България и Румъния да бъде прекратен, но за тази цел препоръките на комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени, каза Тимерманс. Иначе ще бъде много трудно да постигнем това, добави той.

В България остава още много работа, но много бе и постигнато в областта на върховенството на закона, отбеляза Тимерманс. Механизмът за наблюдение бе създаден, за да се решат проблеми, които трябваше всъщност да бъдат решени преди приемането на страните в ЕС. Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването, посочи Тимерманс.

Проблемите с България и Румъния – урок за ЕС

Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване - въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани, каза Тимерманс и допълни: "Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично".

В Румъния на основата на механизма бе постигнат огромен напредък в борбата с корупцията дори на високите управленски равнища. Румънската съдебна система през годините повишаваше ефективността си, имаше хора, поставени зад решетките. Сега има отстъпление. Трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност, допълни Тимерманс.

ЕК планира публичен дебат за върховенството на закона

Той съобщи, че ЕК планира публичен дебат за засилване на инструментите за намеса на ЕС в страните членки, които нарушават върховенството на закона.

Европейската комисия е критикувана за това, че не е способна да повлияе на правителствата на Унгария, на Полша, а напоследък и Румъния, които са обвинявани за ограничаване на демократичните свободи и независимото правосъдие.

"Способността на ЕС да крепи върховенството на закона е от съществено значение, това е въпрос на фундаментални ценности, въпрос за това кои сме ние", каза зам.-председателят на ЕК и допълни, че проблемът на една страна членка е проблем на съюза като цяло.

Опитът показва, че е необходимо ранно предотвратяване на заплахите за върховенството на закона, се посочва в съобщение на ЕК, според която в последните години върховенството на закона в ЕС е подложено на все по-голям натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?