ЕК предупреди за дискриминация на чужди адвокати и ценни книжа у нас

Европейската комисия откри в четвъртък наказателна процедура срещу България заради това, че не допуска адвокати от останалите страни членки да упражняват професията си на нейна територия. ЕК отправя и последно предупреждение заради дискриминационно данъчно третиране на чуждестранни облигации.

Българското законодателство съдържа елементи, които нарушават правото на свободно движение, смята ЕК. Българските власти трябва да изяснят пред ЕК какви са изискванията за придобиване на адвокатска квалификация в страната, защо адвокатите от останалите страни членки на ЕС не могат да се ползват със същите права като българските си колеги и защо европейските адвокатски компании не могат да се установяват и развиват дейност в България.

Процедурата предвижда двумесечен срок за изясняване на фактите. Ако резултатите не задоволяват ЕК, тя изпраща до съответната държава второ и последно писмено предупреждение преди да отнесе случая в съда на европейските общности.

Още през ноември чужди адвокатски кантори, принудени да преустановят дейността си у нас под натиска на родната конкуренция и държавата, сезираха ЕК, тъй като смятат, че българският Закон за адвокатурата е в категорично противоречие с европейското законодателство и следва да бъде променен.

След сигнал на български адвокатски кантори начело с "Батков и Сие", чуждестранните компании "Си Ем Ес Камерън Маккена", "Ди Ел Ей Пайпер Вайс-Тесбах", "Церха Хемпел Шпигелфелд Хлавати" и "Си Ем Ес Райх–Рорвиг Хайнц" бяха глобени през юли от КЗК със 150 000 лв. за това, че предлагат типично адвокатски услуги, без да са регистрирани като адвокатски сдружения. Освен това КЗК постанови те да прекратят своята дейност, защото са регистрирани в разрез с българското законодателство. Чуждестранните фирми решиха да се обърнат към ЕК след неуспешния опит казусът да бъде разрешен в България от правителството, министърът на правосъдието, Народното събрание, Висшия адвокатски съвет и антимонополния орган.

Министърът на правосъдието Меглена Тачева каза в четвъртък пред Mediapool, че в момента не е готова да коментира как ще се реагира на откритата от Брюксел наказателна процедура.

Второ предупреждение България получи заради дискриминационно данъчно третиране на чуждестранни държавни, общински и корпоративни облигации. Докато българските ценни книжа от този тип са освободени от данъци, тези от чужбина се облагат и според ЕК това е нарушение на принципа за свободно движение на капитали и могат до доведат до отказ на български данъкоплатци да инвестират в облигации, издадени в други държави членки.

Помолени за коментар, от Министерството на финансите заявиха, че до средата на март в Министерски съвет ще бъде внесена за одобрение поправка, която да отмени досегашната практика. След това тя  трябва да бъде приета и от парламента. От финансовото ведомство припомниха, че същият проблем е съществувал при облагането на доходите от акции от български и от чужди компании, но със законови корекции в края на миналата година проблемите са отстранени. Сега същото ще се направи с облигациите, като по данни на МФ проблемът бил несъществен, защото българските притежатели на такъв вид книжа били много малко.

Съгласно българските правила, лихвите и отстъпките (разликата между пазарната цена на една облигация и нейната номинална стойност) от български държавни, общински и корпоративни облигации са освободени от данък. Лихвите и отстъпките от държавни, общински и корпоративни облигации, издадени в други страни от ЕС или на Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ)/Европейското икономическо пространство (ЕИП) не подлежат на такова освобождаване и у нас се облагат с данък върху доходите при ставка от 10%.

Промяната в облагането обаче ще се усети от собствениците на такива книжа едва през следващата година, когато трябвада декларират доходите си за 2009 г. Върху постъпленията си от чужди облигации през 2008 г. те все пак ще трябва да платят данък. Със задна дата няма как да се променят налози, а и в момента тече срокът за подаване на годишните данъчни декларации, като за някои от тях вече са платени дължимите суми, за да се ползва отстъпката за ранно внасяне.

Министърът по европейските въпроси заяви пред Mediapool, че спешно ще се реши казусът с данъчното третиране на чуждестранните облигации. Въпросът с дискриминацията на адвокати от останалите страни членки е бил обсъждан преди седмици, след като е било получено писмо от посланици, акредитирани у нас. В момента се очакват аргументите на Министерството на правосъдието, за да се прецени дали ще се наложи промяна или страната ни ще оспорва правилността на тази процедура.

"Имаме и двете опции като възможност. По време на заседанието на Съвета по европейски въпроси следващата седмица двата казуса ще бъдат част от дневния ред", посочи Грънчарова.

Още по темата
Още от Бизнес

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?