ЕК предупреждава за критично забавяне на "Струма"

Проектът за магистрала "Струма" се бави критично и изпълнението му е поставено под съмнение, предупреждава председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в писмо до българските власти, за което бе съобщено в четвъртък.

В първата част на писмото се отправят поредните критики към бавното изпълнение на Оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда". Във втората се изразява подкрепа към "ангажираността, която демонстрират министрите и заместник-министрите, пряко отговорни за изпълнението на различните оперативни програми, с което значително се подобри системата за изпълнение и нейната координация", каза премиерът Бойко Борисов.

Той отбеляза, че подобно писмо е изпратено и до Румъния, като в него ѝ се препоръчва да се поучи от България.

Регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че пътната агенция си е поставила за цел преодоляването на пет проблема – ниско ниво на изпълнение на проектите, ниско ниво на договаряне, липса на резервни проекти, липса на проекти за периода 2014-2020 г. и административен капацитет, който да се справи с проблемите.

Той съобщи, че тръжната документация на Лот 1 от "Струма" от Долна Диканя до Дупница е дадена за одобрение на Управляващия орган. "Надяваме се до края на януари да стартираме по график", каза Плевнелиев.

Премиерът Борисов каза, че магистралата ще струва над 1 млрд. евро заради сложното Кресненско дефиле и ще е най-скъпата в ЕС. Затова България иска евроексперти да се включат от проектирането до изпълнението на пътя, за да бъде страната прецизна.

Плевнелиев обясни, че вече има реформа в пътната агенция, която ще продължи през идната година с експертната подкрепа на Световната банка. Вече е създадена и алтернативна структура към агенцията - звено "Пътни проекти", и се подготвя държавна компания за проджект мениджмънт, която ще се заеме с магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море".

Министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев обясни, че за да ползваме помощта на експерти на международните финансови институции и да не се налага да плащаме за това от бюджета, ЕК трябва да даде специално разрешение, което се очаква в средата на януари.

По отношение на водния сектор упрекът е за ускоряване на процеса на ефективна координация между МОСВ, МРРБ и общините, каза Плевнелиев. Има график, и по този въпрос също се работи, коментира той.

Министрите по околната среда и транспорта Нона Караджова и Александър Цветков заявиха, че са предприети мерки по бележките на ЕК за секторите "Транспорт" и "Води".

Екоминистърът заяви, че срещу 40 млн. лв. разплатени през октомври 2009, сега имаме разплатени 240 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда". В момента са в процес на оценка и скоро ще бъдат одобрени проекти в сектор "Отпадъци" за над 300 млн. лева. В сектор "Води" в момента се прави оценка на проекти за около 500 млн. евро и очакванията са следващата година сключените договори да са на стойност около 1 млрд. евро. Важно е да не се допусне втори път да бъдат спрени проекти и да няма разплащания, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?