ЕК предвижа стагнация за България през 2010

Европейската комисия предвижда за България стагнация през тази и постепенно възстановяване на икономиката през следващата година. Според представените в сряда пролетни икономически прогнози, ръстът на брутния вътрешен продукт у нас през 2010 г. ще е нулев, а догодина ще достигне 2.7%.

ЕК очаква още през тази година България да свали бюджетния си дефицит под допустимия праг от 3% и предвижда, че за 2010 г. той ще е 2.8%, а за 2011 г. – 2.2%.

Предприетите от правителството мерки за намаляване на разходите и повишаване на приходите дават възможност да се постигнат стабилни фискални позиции, смятат експертите на ЕК. Те предвиждат безработицата да расте през тази година и да тръгне леко надолу през следващата, дефицитът по текущата сметка да продължи да се свива, а ръстът на доходите да бъде забавен и през 2010 г. и 2011 г.

Увеличените инвестиции в инфраструктурата, благодарение на парите на еврофондовете, се очаква да изиграят стабилизираща роля, макар че това може да не е достатъчно да компенсира спада в корпоративните инвестиции и в правителството.

Заради все така слабото вътрешно потребление, българската икономика ще започне да се възстановява едва в края на 2010 г., най-напред благодарение на износа. Наваксването на изоставането е основно предизвикателство пред България, която остава най-бедната икономика в ЕС, посочва ЕК.

За ЕС като цяло прогнозата предвижда постепенно възстановяване от 1% още през тази година. Според комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен това е добра новина, трябва обаче да се вземат мерки растежът да не бъде изложен на рискове.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?