ЕК прехвърля сделката на “Лидл“ за магазините “Плюс“ на КЗК

Европейската комисия прехвърля оценката за придобиването на магазините “Плюс“ в България и Румъния от германската търговска верига “Лидл“ (Lidl) към антимонополните органи на двете страни, съобщи във вторник говорителката на комисията Амелия Торес.

София и Букурещ поискаха Брюксел да се произнесе относно концентрацията на техните пазари за хранителни стоки, тъй като смятат, че те ще бъдат засегнати след като германската групировка за продажби на дребно “Тенгелман“ продаде магазините си “Плюс“ на “Лидл“.

"Лидл" е част от групата "Шварц", която вече присъства в България с веригата магазини "Кауфланд" и придобивайки и 23-те магазина “Плюс“ на територията на страната ще заеме значителен дял в сегмента на дискаунт търговията на дребно с хранителни и други продукти от ежедневна необходимост. В Румъния обектите “Плюс“ са 96 обекта

Предварително проучване на Европейската комисия потвърди, че планираната сделка може да засегне пазари за ежедневни потребителски стоки в България и Румъния. Същевременно Европейската комисия счита, че органите за защита на конкуренцията в България и Румъния са добре поставени да разследват последиците за техните пазари от сделката, която иначе не създава проблеми в други страни от Европейския съюз, добави Амелия Торес.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?