ЕК прие да е адвокат за предоговарянето на "Южен поток"

Страните участнички в строежа на газопровода смятат, че не може всяка отделно да се разбере с Русия

Гюнтер Йотингер

Европейската комисия е съгласна да играе ролята на адвокат на страните участнички в проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" при предоговарянето на междуправителствените им споразумения с Русия така, че да отговорят на изискванията на европейското законодателство. Това заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който в сряда сутринта събра на работна закуска енергийните министри на България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия, за да обсъдят забележките на Брюксел относно това, че проектът не гарантира достъп на трети страни до газопровода.

Йотингер заяви след това на пресконференция, че Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа, но иска да гарантира, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани.

Той обясни, че ЕК, след като получи мандат от страните участнички в проекта, ще играе ролята на техен адвокат.

Малко преди това българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че е постигнато споразумение ЕК да води преговорите с Русия за предоговаряне на условията в сключените през 2008 г. споразумения.

"Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира Стойнев пред български журналисти.

Той допълни, че българската страна е постигнала целта си предоговарянето на сделките да се извърши от Европейската комисия, която миналата седмица поиска да се променят споразуменията, тъй като те не осигуряват достъп на трети страни до газопровода. По думите му, българската позиция, изразена още миналата седмица, че Европейската комисия трябва да е водеща в разговорите за привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство, е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия.

За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него, каза още министър Стойнев.

Предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с които да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.

Според думите му, цитирани от БНР, Йотингер трябва да защитава интересите на страните членки на ЕС. "Няма асистиране и модериране, те трябва да са водещи. Ние казваме как ЕК да защити интересите ни", каза Стойнев. Той бил обяснил на срещата, че това било необходимо, "за да не сме в позиция всяка държава да преговаря с руската страна и да постига отделни резултати".

Той отново се усъмни в способността на останалите си колеги и страни участнички в проекта да постигнат българо-руската договореност по трасето през наша територия да имат достъп и трети страни. Той обаче пропуска факта, че това е абсолютно безсмислено постижение, ако не се прилага за цялото трасе на газопровода, защото надали ще има кандидат доставчици, които да транспортират газ само от българската до сръбската граница.

Стойнев също така настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.

Гюнтер Йотингер обаче категорично отрече Еврокомисията да е проявила повече благосклонност към "Северен поток", който доставя руски газ по дъното на Балтийско море до Германия. Еврокомисарят подчерта, че за "Северен поток" са били поискани и получени временни отстъпки, каквито до момента никой не е искал за "Южен поток".

Стойнев също така не се ангажира с отговор на въпроса дали България смята да поиска временно отлагане на прилагането на изискването на ЕС за осигурен достъп на трети страни до "Южен поток", както и не каза кога българското правителство смята да публикува споразумението с Русия за "Южен поток", което ревностно се пази в тайна от трети пореден кабинет, въпреки обещанията той да е публичен.

Министърът отказа да отговаря на повече въпроси с извинението, че бърза да се прибира в София, където имал важна работа и дори няма да присъства на срещата на енергийните министри на страните членки на ЕС, на която се обсъждат общият енергиен пазар и външната енергийна политика на ЕС, както и актуалното състояние и перспективите пред ядрената енергетика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес