ЕК принуди бивш еврокомисар да напусне борда на банка заради конфликт на интереси

Бившият ирландски еврокомисар по вътрешен пазар и услугите Чарли МакКрийви напусна поста си в британска инвестиционна банка под натиска на ЕК поради незачитане на етичните правила, предаде Euobserver, като цитира свои източници.

Комитет по стандартите към Европейската комисия е дал "отрицателно становище" по отношение на новия му директорски пост. Комитетът по-рано позволи на МакКрийви да запази подобна позиция в ирландския нискотарифен превозвач "Райанеър".

"НБНК Инвестмънтс" (NBNK Investments) обявиха на сайта си, че МакКрийви е подал оставка от борда, с цел да може напълно да се съобрази със задълженията си.

Това е първият случай, при който бивш комисар е принуден да се откаже от доходоносна служба в частния сектор, поради възможен конфликт на интереси, след като системата от етични правила влезе в сила през 2003 година.

Системата задължава напускащите поста си комисари да уведомяват Брюксел за всички предложения за работа в рамките на 12 месеца след напускане на службата им в ЕК.

Миналия месец немски медии разкриха, че високопоставени европейски политически фигури, включително настоящия външен министър на Италия, Франко Фратини, все още получават заплащане от ЕС като част от преходни схеми след напускане на позиции в ЕС. Основната месечна заплата на един комисар е около 20300 евро, без да се включват други служебни бонуси.

Общо Брюксел все още плаща на 17 бивши комисари поне 96000 евро на година, дори след като те заемат добре платени служби, лобирайки или като политици.

"НБНК Инвестмънтс" наблюдава поглъщането на банки, за които Брюксел нареди на Великобритания да преструктурира в замяна на това да позволи отпускането на държавни помощи, които могат да навредят на конкуренцията, по време на финансовата криза.

Споделяне

Още от Европа