ЕК притеснена за забавени трансгранични проекти с Гърция

ЕК притеснена за забавени трансгранични проекти с Гърция

Европейската комисия е притеснена заради забавянето на изпълнението на проекти по програмата на България за териториално сътрудничество с Гърция, съобщи пресслужбата на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

"Комисията е доста обезпокоена от дългото забавяне при оценката на проектите и процеса на подбора им, което обикновено се очаква да трае около 3 месеца. Към настоящия момент - десет месеца след крайния срок, проектите за финансиране все още не са подбрани," се казва в писмо на европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан в отговор на писмено запитване, внесено от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин.

В Брюксел неудоумяват какво е блокирало набирането на проекти, започнало в началото на 2009 г. Още повече, че интересът към кандидатстване за евросредства за трансгранични проекти е бил забележителен, като потенциалните кандидати са били четири пъти повече от предвиденото, се посочва в прессъобщението.

Едно от обясненията на Брюксел за забавянето е кризата в Гърция, но Хан настоява София и Атина да поставят програмата сред приоритетите си, след като към нея има интерес и от бизнеса, и от правителствата.
Бюджетът на програмата е 130 млн. евро до 2013 г., припомня пресслужбата на евродепутатите социалисти. Парите са за транспортна, социална и икономическа  инфраструктура в граничните райони.

При първото набиране на проекти, извършено от предишното правителство, са разпределени 60 млн. лв.. Крайният срок изтече в края на октомври, но и до днес проектите не са оценени и не са определени тези, чието изпълнение ще бъде финансирано, се казва в съобщението. 

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?