ЕК приветства намерението на Плевнелиев да следва конституционния процес

ЕК приветства намерението на Плевнелиев да следва конституционния процес

Европейската комисия (ЕК) приветства намерението на президента Росен Плевнелиев да следва конституционния процес, за да има пълноценно правителство възможно най-скоро.

"Това е много важно и според нас е най-добрата гаранция, че тревогите на българските граждани ще бъдат отчетени", заяви говорителят на комисията Пиа Хансен в отговор на въпроси, свързани с протестите в нашата страна.

"Очевидно е, че Европейската комисия не решава какво правителство подкрепят хората в България. В България има демокрация и ние уважаваме това. Не очаквайте да се намесваме в този вътрешен процес, който е в ход в България", заяви още Хансен, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос дали отпадането тази година на междинния доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка не е било свързано с очакваните през лятото избори в нашата страна, говорителят заяви, че не това е причината.

"Изготвянето на докладите не зависи от това кога има избори, решението кога да има доклад е свързано с напредъка, постигнат от страните, поставени под наблюдение", уточни Хансен.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?