ЕК призна, че е доставила на държавите 1.5 млн. некачествени маски

Всяка страна сама ще решава какво да ги прави

ЕК призна, че е доставила на държавите 1.5 млн. некачествени маски

Европейската комисия (ЕК) призна в четвъртък, че е доставила на държавите от ЕС 1.5 млн. защитни маски, за които се потвърждават съмненията, че са некачествени.

Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия.

Маските бяха внесени от Китай преди няколко дни и България също беше сред държавите, които трябва да получат от доставката. 

ЕК е съобщила на държавите от ЕС за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат. Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия.

Според говорителя поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. По неговите думи качеството на маските се проверява при доставката, както са направили полските власти.

Българските власти все още нямат реакция по въпроса за това колко такива маски сме получили и какво ще ги правим.

Миналата седмица стана ясно, че Министерството на здравеопазването също е купило предпазни маски с ниска защита от Китай, предназначени за служителите от няколко ведомства на първия линия като МВР, митниците, здравните инспекции и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?