EK призна, че е сбъркала с ACTA

Европейската комисия заяви, че е била изненадана от голямата опозиция срещу международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), и призна, че е подценила силата на социалните мрежи да мобилизират протестиращите, пише EUobserver в сряда.

Еврокомисарят по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович заяви, че институцията е била хваната на тясно, когато хиляди протестиращи излязоха по улиците на цяла Европа, за да протестират срещу споразумението,

"Каква е силата на хората? Видяхме каква е през януари и февруари, когато въпреки смразяващите температури хиляди хора на различни площади в Европа протестират срещу АСТА", каза Шефчович.

Целта на международния договор беше да защити интелектуалната собственост, както и да започне борба с фалшивите стоки и генеричните лекарства, но според критици той подкопава свободата на изразяване и поверителност.

Европейската комисия, която преговаряше търговското споразумение заедно с държавите членки от 2008 г. често беше критикувана заради потайността на международните разговори. Темата обаче попадна под общественото внимание през януари, когато 22 държави членки подписаха документа и официално започна процеса на ратификация, припомня изданието.

"Видяхме как нашето отсъствие от световните социални медии по тази конкретна тема ни причини много проблеми. Мисля, че това е урок за всички нас, че трябва да бъдем по-активни и да комуникираме повече, когато става въпрос за толкова чувствителни теми в бъдеще", заяви еврокомисарят.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?