ЕК призова членките си да отворят още енергийните си пазари

Европейската комисия (ЕК) поиска в петък от страните членки на Евросъюза по-активно да либерализират енергетиките си, особено в областта на свързването на енергийните системи и отварянето на газовия и електрическия пазар за конкурентни оператори, предаде АФП.

"При високите енергийни цени по-важно от всякога е Общността да спази ангажимента си за изграждане на конкурентни пазари на газ и електричество", се посочва в съобщение на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

ЕК отбеляза, че някои страни членки са постигнали значителен напредък - особено Великобритания - в пазарите за газ и електричество. Напредък в либерализацията на пазара на електричеството са отбелязали и северноевропейските страни. Но в други държави "ситуацията е по-малко задоволителна, а напредъкът е по-бавен", отбелязва още ЕК.

"В повечето страни над 25 процента от големите клиенти са сменили доставчиците си след започването на процедурата за отваряне на пазарите, но делът на сменилите своя доставчик не е надхвърлил 50 процента", допълва ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес