ЕК призова Москва да гарантира газ за Европа, а Киев – транзита му

Русия готова да доставя на Украйна по временна цена след плащане поне на дълга за 2013 г.

Йотингер (вдясно) в хода на разговорите с Новак и Милер

Руските партньори трябва да потвърдят, че газовите доставки за Европа са сигурни, а Украйна е длъжна да гарантира транзита, заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в петък след среща в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

"Газпром" ще изпълни всичките си задължения към ЕС, транзитът зависи от Украйна, заяви от своя страна Милер.

Новак обаче коментира, че за да бъде осигурен транзитът към Европа през предстоящия зимен период, Украйна трябва да запълни своите подземни хранилища с още 10 милиарда куб. метра газ като нагнетяването на тези количества трябва да започне в близките дни. В момента в украинските газохранилища има 15-16 млрд. куб. м, които според руския енергиен министър не са достатъчни и страната ще изпитва през зимните месеци ежедневен дефицит от 140 до 220 млн. куб. м

Руските доставки на синьо гориво за "Нафтогаз Украйна" обаче са прекратени от 6 юни 2014 г. заради натрупания от компанията дълг от 5.3 млрд. долара. Киев отказва да ги плати, оспорвайки цената, по която са фактурирани сумите. Страната вече е подала иск срещу Русия в Стокхолмския арбитражен съд.

Москва обаче сега предлага да не се чака решението на арбитража и Украйна да започне да купува синьото гориво по цена от 385 долара за хиляда куб. метра, което е намаление със 100 долара от сега действащата. Това обаче остава с над 100 долара повече от променената през април 2014 г. тарифа от 268 долара за 1000 куб. м с мотива натрупани дългове към "Газпром", но действията съвпаднаха с анексирането на Крим от Русия.

"Газпром" е готов да гарантира европейския транзит през Украйна, но същевременно настоява Киев да погаси натрупания дълг за доставени 11 млрд. куб. м. Шефът на компанията Алексей Милер заяви, че за да бъдат възобновени доставките за Украйна, тя трябва да плати поне 1.45 млрд. долара борч за 2013 г., а след това да се договори разсрочване на останалите плащания.

Новак припомни, че скоро МВФ трябва да предостави на Украйна още един транш за 1.3 млрд. долара от финансовата помощ и сумата може да се използва за уреждане на газовия дълг. Той каза още, че руската страна е готова ретроактивно да преизчисли дълга на Украйна за доставките през април-юни 2014 г.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер от своя страна  посочи, че дългът на "Нафтогаз" пред "Газпром" е безспорен и очаква в най-скоро време утвърждаване на конкретен график за погасяване на сумите. Той подчерта, че Русия с право очаква изплащане от страна на Киев, но и Украйна трябва да разчита на справедлива и пазарна, а не политическа цена на газа.

Русия, ЕС и Украйна ще подновят в най-скоро време газовите преговори, като конкретната дата ще бъде определена идната седмица, каза още Йотингер. Новак потвърди, че в началото на следващата седмица ще се фиксира датата на тристранната среща.

В сряда след разговора си с руския президент Владимир Путин в Минск, украинският държавен глава Петро Порошенко съобщи, че тристранните преговори между Русия, Украйна и Европейския съюз по газовите доставки ще се състоят на 6 септември. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обаче каза, че датата още не е уточнена.

Преди ден Гюнтер Йотингер коментира, че ако в скоро време газовият спор между Русия и Украйна не се реши, през зимата е възможно да има проблеми с транзита на газ за Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?