ЕК призова Полша да предотврати принудителното оттегляне на върховни съдии

Тимерманс иска спешни мерки, за да не се стигне до "непоправими щети"

ЕК призова Полша да предотврати принудителното оттегляне на върховни съдии

Полското правителство да предприеме "спешни действия", за да предотврати принудителното оттегляне на съдии от Върховния съд през следващия месец, както предвиждат законодателни промени.

Това призова в заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, цитиран от ДПА.

"Остава рискът от нанасяне на непоправими щети", предупреди Тимерманс, допълвайки, че Варшава трябва да вземе мерки преди 3 юли, "защото тогава решенията за оставките стават окончателни".

Според съдебната реформа, приета от управляващото парламентарно мнозинство на консервативната националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), 3 юли е крайният срок за 27 от 72-мата магистрати във Върховния съд на страната да подадат доброволно оставки.

В понеделник се очаква Тимерманс да пристигне във Варшава за нов кръг от преговори, а на 26 юни министрите по европейските въпроси на страните от ЕС ще обсъдят по-нататъшните стъпки по темата.

Брюксел и Варшава са в спор от януари 2016 г., след като ПиС започна реформи, включително в съдебната система, където според критиците има политическа намеса. През декември миналата година Еврокомисията откри безпрецедентна процедура срещу Полша, която би я лишила от право на глас в ЕС – нещо, за което Унгария обяви, че ще наложи вето.

По-рано в сряда бе съобщено, че няколко бивши полски лидери са призовали Европейската комисия да защити върховенството на закона в страната им, заплашено от сегашното ѝ правителство, предаде АП.

В отвореното им писмо, публикувано във вестник "Газета виборча", се казва, че новият закон за Върховния съд ще разруши демократичната система за контрол и баланс. Подписалите писмото, сред които са бившите президенти Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, както и бивши премиери, външни министри и дейци на "Солидарност", заявяват, че "без законност няма да има демократична Полша". 

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?