ЕК призова Русия да не спира газа за Европа, а Киев отказа да плати аванс

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което изразява очакването Москва да не прекъсва доставките на газ за
ЕС, предадоха световните агенции в сряда.

Реакцията му идва след като предишния ден украинският премиер Арсений Яценюк излезе с обръщение към ръководството на ЕК и евролидерите, че Украйна отказва да внесе предплата за доставките на руски газ, каквато поиска "Газпром" в размер на 1.66 млрд. долара до 2 юни, за да продължи да получава "Нафтогаз Украйна" месечните количества суровина. Аргументите на Киев са, че не успяват да урегулират с Москва виджанията си за цената на природния газ.

Барозу отбелязва, че преговорите за цените на руския газ, доставян за Украйна, продължават и следва да бъдат съобразени с пазарните условия. Задължително е договарящите се страни да продължат участието си в преговорите. Докато преговорите продължават, доставките не бива да бъдат прекъсвани, пише Барозу, цитиран от световните агенции.

"Разчитам на Руската федерация да изпълни това обещание", посочва още той.

В писмото се казва още, че "Газпром" е отговорна за осигуряване на доставките в договорените с европейските ѝ клиенти количества. Барозу настоява Русия да задейства механизма за ранно предупреждение, ако реши да прекъсне снабдяването на Европа с газ.

Ясното очакване на ЕС е всички страни да останат надеждни и отговорни за доставките, което е и в техния собствен интерес, заявява Барозу.

Междувременно Яценюк излезе с ново обръщение към Брюксел, в което покани инвеститори от Европа и САЩ да се включат в модернизацията и експлоатацията на украинската газотранспротна мрежа и подземните газохранилища.

"Предлагаме също така да се премести точката за прием та руския природен газ на украинско-руската граница и да се подпишат нови договори, които да позволят на европейските компании да ползват свободните мощности на украинските газохранилища за общия интерес на енергийна сигурност", посочва Яценюк.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес